Prijava

Vaša prijava

NE NASJEDAJTE: Jutros nam je stigla ova poruka za “posao”, evo o čemu se radi

[]

Neki korisnici banaka u Hrvatskoj posljednjih su dana primili obavijesti i upozorenja zbog povećane aktivnosti prevaranata. Navode da je novi način da putem društvenih mreža, SMS-ova, Vibera, WhatsAppa i poziva nagovaraju klijente na trgovanje kriptovalutama i obećaju im brzu i laku zaradu.

“Molimo Vas za povećani oprez te da ne nasjedate na obećanja nerealnih zarada, pogotovo ako se od Vas zahtijeva da nakon poziva otvorite link dostavljen putem e-maila ili instalirate aplikaciju za udaljeni pristup (npr. Supremo, TeamViewer, LogMeIn, mRemoteNG, MobaXterm) jer će u tom slučaju prevaranti preuzeti kontrolu nad Vašim računalom i/ili mobilnim uređajem”, navode iz Zagrebačke banke.

U naslovnoj fotografiji možete vidjeti jednu od SMS poruka koja je jutros stigla na naš uređaj, a koja je jedna vrsta pokušaja prijevare. Riječ je o poruci na engleskom jeziku u kojoj se nudi posao na kratkoročno ili puno radno vrijeme s dnevnom zaradom od 100 do 1000 eura. Pišu i “izbjegnite siromaštvo i uživajte u slobodnim radnim satima. Ako ste zainteresirani, molimo da nas kontaktirate putem Whatsappa.” Naravno, odmah smo primijetili da se radi o lažnoj poruci zbog broja s koje je stigla, ali i upozorenja mobilnog uređaja da bi se moglo raditi o neželjenoj poruci. Odmah smo označili poruku kao neželjenu i blokirali broj s kojeg je stigla, a to se preporučuje svima.

Iz banke za sigurnost korisnika dodaju da nikada drugim osobama ne ustupate važne informacije o vašem računu ili osobne podatke poput kao što su broj tokena i kodovi koje generira token (OTP/APLI, MAC), podatke o karticama (broj kartice, CVV broj), osobne podatke (preslik podataka s osobne iskaznice, podatke o računima i sl.) te pristup mobilnom uređaju ili računalu.

Ističu da mole i upozoravaju klijente da ne prosljeđuju autorizacijske podatke trećim osobama jer na taj način mogu sudjelovati u kaznenom djelu prijevare ili biti žrtvom prijevare.

 

Objava NE NASJEDAJTE: Jutros nam je stigla ova poruka za “posao”, evo o čemu se radi pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.