Prijava

Vaša prijava

Od Turopolja do Pokuplja: 6. Festival drvenih kapela ponovno spaja kulturu i glazbu

[]

Danas je u prostoru Turističke zajednice Grada Velike Gorice održana press konferencija povodom otvorenja 6. Festivala drvenih kapela Sancta Barabara koji se održava od 30. 6. – 7.7. na području Turopolja, Vukomeričkih Gorica i Pokuplja s ciljem promocije bisera barokne tradicijske arhitekture – drvenih kapela, ali i naših sjajnih glazbenika. Ovogodišnje lokacije su u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Buševcu, Lijevim Štefankima, Velikoj Gorici i Jakuševcu.

Ovo je već šesto izdanje Festivala drvenih kapela, a drugu godinu za redom posvećen je Božidaru Škofaču koji je lani preminuo. Koristimo njegova prekrasna ulja na platnu kako bismo promovirali našu baštinu, naše bisere, naše glazbenike, ali i ljude koji su zaslužni što se puno naše tradicionalne baštine očuvalo.”, istaknula je predsjednica Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae, ujedno i organizatorica Festivala, Valentina Badanjak Pintarić.

Prekrasna klasična glazba u jedinstvenim kapelicama

Foto: Katarina Drvodelić / Kronike Velike Gorice

Zadovoljstvo što se ovakav festival održava u našim prekrasnim i jedinstvenim kapelicama istaknula je i direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, Maja Toth. “Na taj način naše drvene kapelice imaju udahnut novi život jer su one posebno lijepi svjedoci vremena prošlih kultura i vještina. Uz pomoć digitalnih alata i današnje tehnologije ovaj festival omogućuje uživanje ljubiteljima ovakve glazbe iz cijelog svijeta, poput primjerice onih koji slušaju i gledaju iz Japana kao godina do sada”, istaknula je Toth i zahvalila na organizaciji.

Festival se otvara 30. lipnja u Kapeli Sv. Barbare u Velikoj Mlaki, u kapeli po kojoj je festival nazvan. “Otvaramo baroknim programom, baroknim ansamblom Ars Longa koji je u istoj kapeli sjajnim nastupom otvorio i prvo festivalsko izdanje. Ansambl čine sve redom vrhunski glazbenici: Monika Cerovčec, sopran; Ana Benić Šalinović, barokna flauta; Stjepan Nodilo, barokna oboa i blokflaute; Lea Sušanj Lujo, barokno violončelo i Linda Mravunac Fabijanić, čembalo. Na programu su omiljene forme baroknih majstora – sonate, triosonate i kantate, ali i jedna suvremena skladba hrvatske skladateljica Mirele Ivičević. Posebno zanimljivo će biti Ladanje u Donjoj Lomnici u prostoru Kurije Modić Bedeković gdje nam stiže sjajan sastav vrhunskih pjevačica okupljenih u ženski ansambl Zwizde koje su pomele sve konkurente na svim natjecanjima na kojima su se pojavile. Pjevaju tradicijsku glazbu područja na kojima žive Hrvati Šokci, ali publika će ovom prigodom imati priliku prvi puta čuti zanimljivu etno-jazz fuziju tradicijske i jazz glazbe sjajnog Tria Pavla Golubića”, dodaje Badanjak Pintarić.

Ulaz na festival je besplatan

Foto: Katarina Drvodelić / Kronike Velike Gorice

Ove godine je Grad Velika Gorica pokrovitelj festivala, a pomoć u organizaciji pokroviteljstvom su i Ministarstvo kulture i medija, Turistička zajednica Grada Velike Gorice, Turistička zajednica Zagrebačke županije, općina Pokupsko, grad Zagreb, ZG županija i Sisačko-moslavačka županija. Zahvaljujući njima ulaz na festival je besplatan.

“Turopoljci su oduvijek radili s drvom zahvaljujući hrastu lužnjaku i našim šumama, pa su današnjim generacijama ostavili drvene ljepotice stoga apsolutno podupiremo ovakve aktivnosti. Iz Proračuna Grada Velike Gorice se za programe u kulturi izdvaja oko četiri milijuna eura godišnje što pokazuje našu potporu. Grad velika Gorica potiče očuvanje kulturne baštine i podržava ovaj festival koji nudi moderniji pristup tradiciji. Pozivamo sve da dođu na koncert u Veliku Mlaku, ali i ostale koncerte.”, govori Lana Krunić Lukinić, pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Grada Velike Gorice.

Foto: Katarina Drvodelić / Kronike Velike Gorice

Festivalski program sastavljen je od vrhunskih glazbenika i puno predivne glazbe. Stoga se pozivaju svi da dođete na Festival, uživate u glazbi i okrijepite dušu i tijelo na mjestima koja su od pradavnih vremena bila posebna, u prostorima što svjedoče o umjetničkom geniju našega naroda koji nam je u baštinu ostavio ove bisere tradicijske barokne arhitekture. “Ovakvim festivalom koji je stvorio jedan divan, održivi destinacijski brend, stvara se nešto što mi ostavljamo našim generacijama. Danas su jedinstvene drvene kapelice Turopolja dragulj koji privlači posjetitelje ne samo iz Hrvatske već iz cijelog svijeta. Upravo šesti Festival drvenih kapela Sancta Barbara pokazuje kako se stvara održivi destinacijski brend. Ovaj festival jedinstvenošću poziva turiste iz Hrvatske i cijelog svijeta, svakako ćemo biti podrška u svim idućim godinama” istaknula je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Mjesta za sve uvijek ima, istaknula je organizatorica. Na vama je jedino da proučite program i odaberete gdje ćete sve doći slušati predivnu glazbu u još ljepšem okruženju. Program donosimo u nastavku:

6. FESTIVAL DRVENIH KAPELA Sancta Barbara

30. 6. – 7. 7. 2024.
Velika Mlaka, Brest Pokupski, Buševec,
Lijevi Štefanki, Velika Gorica, Donja Lomnica, Jakuševec/Zagreb

Nedjelja / 30. lipnja / 20.00
Otvorenje festivala
Kapela sv. Barbare – Velika Mlaka
Ansambl Ars longa

Utorak / 2. srpnja / 20.00
Kapela sv. Barbare – Brest Pokupski
Duo Alhambra

Srijeda / 3. srpnja / 20.00
Kapela sv. Ivana Krstitelja – Buševec
Ansambl INTERArcT

Četvrtak / 4. srpnja / 20.00
Kapela sv. Jurja – Lijevi Štefanki
Tomaž Sevšek Šramel, harmonium

Petak / 5. srpnja / 20.00
Kapela Ranjenog Isusa – Velika Gorica
Edin Karamazov & Igor Paro, romantične gitare

Subota / 6. srpnja / 20.00
Kurija Modić-Bedeković – Donja Lomnica
Zwizde & Pavle Golubić Trio

Nedjelja / 7. srpnja / 20.00
Crkva sv. Marka Evanđelista – Jakuševec
Festivalski ansambl Capella Lignum

Objava Od Turopolja do Pokuplja: 6. Festival drvenih kapela ponovno spaja kulturu i glazbu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.