Prijava

Vaša prijava

Drobilica za glomazni otpad u požaru na Jakuševcu ostala neoštećena

[]

Državni vatrogasni operativni centar izvijestio je danas da je požar u ograđenom reciklažnom prostoru na području Jakuševca, u blizini adrese Tišinska 71, koji je izbio 27. lipnja u 2:04 sati istoga jutra u 3:23 sata lokaliziran, a ugašen u 10:33 sati. U intervenciji je sudjelovao 21 vatrogasac sa šest vatrogasnih vozila iz JVP Zagreb.

Kako je požar manje količine glomaznog otpada u Servisno-operativnom centru Podružnice Čistoća odmah po izbijanju uočio, dojavio i započeo gasiti dežurni vatrogasac, izvijestio je Zagrebački holding. Da se radi o 50 m3 otpada medijima je saopćio direktor Davor Vić. Policija je priopćila da nije bilo ozlijeđenih. Javnost je iste noći o incidentu obavijestila Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec.

Iz udruge su nam rekli da je glomazni otpad koji se zapalio ovdje dovezen recentno, nakon što se plato ispraznio od dugo vremena uskladištene plastike. Ograđujući se od uspostave uzročno-posljedičnih veza, iz udruge opažaju da je ovo pražnjenje koincidiralo s požarom plastike u pogonu tvrtke Eko-Flor Plus d.o.o. u Zaprešiću.

Tko drobi glomazni otpad u servisno-operativnom centru? 

Servisno-operativni centar (SOC) na zagrebačkom Jakuševcu gradio se u tri faze i više od deset godina. Za SOC je Zagrebački holding u siječnju 2022. godine (zahtjev predan u prosincu 2021. godine) ishodio dozvolu za gospodarenje otpadom za procese prihvata (neograničena količina), skladištenja prije oporabe (postupci R13 i D15 dopuštenog kapaciteta 16400 m3) te prethodnih postupaka prije oporabe (R12, 54750 t/god) ili prije odlaganja (D13, 40000 t/god). Detaljnije, otpad ovdje Zagrebački holding smije skladištiti, sortirati, prešati i balirati, ali ne i drobiti.

Prema dozvoli u jednom je trenutku Holdingu dopušteno držati u SOC-u 3000 tona otpada. Dozvola se odnosi na 39 ključnih brojeva otpada, od čega se ističu plastična ambalaža (KB 15 01 02, 15000 t/god, 1000 t), papir i karton (KB 20 01 01, 20000 t/god, 2000 t), biootpad (20 01 08, 20000 t/god, 700 t), miješani komunalni otpad (20 03 01, 30000 t/god, 500 t), glomazni otpad (20 03 07, 40000 t/god, 3000 t) te ostali otpad (20 03 99, 15000 t/god, 500t; najčešće se radi o otpadu s divljih odlagališta).

U isto se vrijeme smije i ne smije drobiti glomazni otpad u SOC-u

Kada je otvoren krajem 2021. godine, SOC je najavljen kao mini centar za gospodarenje otpadom, sortirnica gdje će se iz otpada izdvajati vrijedne komponente. U dokumentaciji za prenamjenu međuskladišnog prostora u prostor za mehaničku obradu (plato na sjeverozapadu kompleksa Prudinec/Jakuševec) stoji da bi dobar dio glomaznog otpada prije drobljenja trebao ići na izdvajanje u SOC.

Tako je to na papiru. U praksi je navedene tehnološke postupke premostila dozvola za gospodarenje otpadom na lokaciji SOC koja je za mobilnu drobilicu u travnju 2022. godine izdana drugoj javnoj tvrtki. Mjesto nastanka otpada nakon postupka R12 za rad mobilnog šredera regulirano je ugovorom o zakupu zemljišta i ugovorom o reguliranju korištenja mehanizacije i pružanja usluge obrade/drobljenja krupnog komunalnog otpada, sklopljenim između tvrtke Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o. i Zagrebačkog holdinga d.o.o., podružnica Čistoća.

Dopušteni kapacitet R12 postupka drobljenja na SOC-u za ZCGO je 22000 t/god. Instalirani kapacitet je 88 t/dan, a dopuštena količina 100 tona. Prilikom postupka trebao bi se izdvajati metal i predavati Podružnici Čistoća.

Prema dostupnim informacijama, vezano za ove procese vode se sudski postupci.

Jalova rasprava Lovrića i Tomaševića

Isto jutro se stvar po hitnom postupku našla na sjednici zagrebačke gradske skupštine. Jednoglasno je donesen zaključak da će gradonačelnik o događaju podnijeti izvješće. Bio je ovo povod za kratku ali jalovu raspravu iz koje smo, kao i obično, odstranili niz optužbi i uvreda kojim su dvojica političara, ne ističući se pritom od većine drugih zagrebačkih skupštinara, još jednom oportuno opstruirali raspravu o gospodarenju otpadom.

“Kada ste došli na vlast, ukinuli ste ZGOS. To je bio kontrolni mehanizam za upravljanje Jakuševcem. Dali ste ZG Čistoći mogućnost da odlaže na Jakuševec sve i svašta, prije svega biootpad i prašinu od samljevenog glomaznog otpada. Dovelo je to do odrona te posljedično do eksplozije. Objekt SOC-a sagrađen je da bi se tamo održavali uređaji, kante i oprema, ne da bi se deponirao otpad, a vi ste ga pretvorili u odlagalište. Prvo plastike, a sada i glomaznog otpada. Iz glomaznog otpada se ne izdvajaju vrijedne sirovine, a prema mojim saznanjima šreder koji je kupljen nije za glomazni otpad nego za kamenje”, rekao je u ime predlagatelja, kluba Plavi grad/Fortuna&Rusak bivši zagrebački pročelnik i pretendent za funkciju gradonačelnika Zagreba Ivica Lovrić.

Ne osvrćući se pritom na činjenicu da drobilica HAAS TYRON 2000 XL 2.0. ne drobi samo kamen nego sve pred sobom, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević mu je odgovorio: “Dok ste vi bili pročelnik dogodio se osam puta veći požar. Gasilo ga je četrdeset vozila i trajao je dva dana. Nema značajne šteta na imovini, nema ozlijeđenih, niti mjerenja Štampara ni fiksne mjerne postaje nisu zabilježila nikakve prekoračene vrijednosti. Što se tiče uzroka, policija provodi očevid i istražne radnje. U potpunosti surađujemo s policijom”, rekao je.

Prema dostupnim informacijama, požar nije oštetio drobilicu.

Objava Drobilica za glomazni otpad u požaru na Jakuševcu ostala neoštećena pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.