Prijava

Vaša prijava

Najviše volontera i prikupljenog otpada: Velika Gorica pobjednik projekta “Od izvora do mora”

[]

Velika Gorica trijumfirala je u ovogodišnjem izdanju projekta “Od izvora do mora”, osvojivši prvo mjesto u kategoriji velikih gradova s više od 35.000 stanovnika. Nakon provedenih 30 akcija prikupljanja ambalažnog otpada, gradovi pobjednici su proglašeni, a Velika Gorica se ponovno istaknula svojim ekološkim zalaganjem.

Povjerenstvo za bodovanje, koje čine predstavnici organizatora projekta – Coca-Cole, Konzuma, Udruge gradova i Jutarnjeg lista, ocijenilo je svih 30 prijavljenih gradova na temelju broja volontera i količine prikupljenog otpada. U ovogodišnjim akcijama sudjelovalo je više od 2.200 volontera, koji su prikupili 420 tona ambalažnog otpada. Ovim rezultatom ne samo da je smanjeno onečišćenje, već je i podignuta svijest o važnosti očuvanja okoliša i pravilnog odlaganja otpada.

Osim prikupljanja otpada, projekt “Od izvora do mora” usmjeren je i na urbanu pošumljavanje, odnosno sadnju drveća u gradovima radi smanjenja emisije ugljičnog dioksida (CO2) i snižavanja temperature zraka u urbanim sredinama. Gradovi pobjednici podijelit će nagradu od 45 tisuća eura, koja će biti utrošena na sadnju stabala na lokacijama koje su sami odabrali.

“Zadovoljni smo rezultatima ovogodišnjeg izdanja projekta ‘Od izvora do mora’, naročito velikim brojem gradova koji su odlučili sudjelovati te prikupljenom količinom ambalažnog otpada koja je gotovo tri puta veća od količine prikupljene prošle godine. Takve snažne brojke nam govore da su nastojanja u području brige za okoliš i održivosti prepoznata od strane gradova i građana koji su nam se pridružili. Čestitamo svim gradovima i građanima koji su sudjelovali u projektu, a pobjednicima želimo uspješno pošumljavanje”, izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost tvrtke Coca-Cola HBC Adria.

Ovogodišnje izdanje projekta započelo je natječajem koji je trajao od 15. veljače do 15. ožujka, a na njega su se mogli prijaviti svi zainteresirani gradovi. Sudjelovalo je 30 gradova. Njihov zadatak bio je organizirati akcije prikupljanja ambalažnog otpada do sredine lipnja. Gradovi su izvještavali organizatore o rezultatima svojih akcija, uključujući broj volontera i količinu prikupljenog otpada, što su bili ključni kriteriji za bodovanje.

Akcije sadnje, koje su dogovorene s pobjednicima, održat će se u jesenskim mjesecima od rujna do studenoga, nakon čega će pobjednicima biti dodijeljene i posebne plakete. Velika Gorica ponosna je na svoju ekološku osviještenost i zajednički trud svojih građana, koji su doprinijeli ovom velikom uspjehu.

Objava Najviše volontera i prikupljenog otpada: Velika Gorica pobjednik projekta “Od izvora do mora” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.