Prijava

Vaša prijava

Poseban događaj ovog petka povodom zatvaranja izložbe “U ritmu meandra s Julijem Kniferom”

[]

U petak, 5. srpnja, u 19 sati, u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici održat će se posebno događanje posvećeno izložbi ilustracija iz slikovnice o životu i djelu Julija Knifera. Zadnjeg dana izložbe, spisateljica Sanja Lovrenčić i likovni umjetnik Dominik Vuković provest će posjetitelje kroz osebujan svijet prikazan u njihovoj zajedničkoj slikovnici te podijeliti svoja iskustva i doživljaje susreta s Kniferovom umjetnošću. Posjetitelji će imati priliku razgledati i kupiti slikovnicu “U ritmu meandra s Julijem Kniferom”. Iz Galerije Galženica napominju da su dobrodošli i odrasli i djeca.

Riječ je o izložbi koja predstavlja petu slikovnicu u seriji “Hrvatski likovni umjetnici” koju su realizirali Sanja Lovrenčić i Dominik Vuković. Prijašnji naslovi uključuju „Šest šetnji Slave Raškaj“, „Muha u ateljeu Ivana Kožarića“, „Marija u gradovima“ (posvećeno fotografskom opusu Marije Braut) i “U pariškom ateljeu Jurja Plančića”. Serija je nastavljena 2024. godine s novom slikovnicom posvećenom jednom od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, Juliju Kniferu.

Slikovnica “U ritmu meandra s Julijem Kniferom” koristi tekst i dvadesetak ilustracija kako bi na djeci prilagođen način ispričala priču o nastanku osnovnog i prepoznatljivog motiva Kniferove umjetnosti – meandra. Kroz autorove bilješke, djeci se približava i ideja o „anti-slici“. Osim toga, uspostavljen je i dijalog između Knifera i umjetnika koji su utjecali na njega ili mu bili bliski tijekom stvaralačkog vijeka.

Izložba i promocija slikovnice, u izdanju nakladničke kuće Mala zvona, održavaju se u sklopu obilježavanja stote godišnjice rođenja i dvadesete obljetnice smrti Julija Knifera (1924. – 2004.), jednog od najcjenjenijih i najutjecajnijih hrvatskih slikara.

Objava Poseban događaj ovog petka povodom zatvaranja izložbe “U ritmu meandra s Julijem Kniferom” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.