Prijava

Vaša prijava

Mraclinci izradili 3D suvenir turopoljskog čardaka i sačuvali ovaj važan simbol od zaborava

[]

U Mraclinu su članovi KUD-a Dučec pronašli su način kako sačuvati tradicionalni drveni čardak, simbol Turopolja, od zuba vremena. Istovremeno, ovaj projekt mladima približava nove tehnologije i potiče interes za STEM zanimanja.

Nedavno je završena inicijativa razvoja jedinstvenog suvenira koji kombinira bogatu kulturnu baštinu s najnovijim tehnologijama. Ovaj suvenir, koji prikazuje turopoljski čardak, nije samo obična uspomena – on je digitalno čudo koje povezuje tradiciju i modernu tehnologiju kroz 3D print. Čardak, podijeljen na četiri dijela, dolazi u nekoliko verzija – kao privjesak, figura i slagalica, svaki model s različitim kombinacijama boja.

3D čardak: alat za edukaciju i inspiraciju

Vizija je bila stvoriti suvenir koji ne samo da predstavlja Mraclin i Turopolje, već služi i kao alat za edukaciju i inspiraciju. Razvijen korištenjem suvremenih tehnologija 3D oblikovanja i proizvodnje, ovaj suvenir omogućava ljubiteljima kulture i tehnologije da putem poveznice www.mraclin.hr/mraclinski-digitalni-suvenir preuzmu i izrade svoju figuru bilo gdje u svijetu. Prilagođen radu s bilo kojim 3D printerom, suvenir je savršen za STEM edukaciju, jer potiče djecu i mlade na ulazak u svijet digitalne proizvodnje dok uče o svojoj kulturnoj baštini.

Različiti modeli za sve uzraste

Autor ovih modela je magistar umjetnosti Leo Vukelić, pod smjernicama voditelja projekta Josipa Kosa i članova tima za kulturu Ratka Cvetnića i Matije Kosa. Razvijeni modeli uključuju privjesak, figuru i slagalicu, svaki s dijelom čarolije turopoljskih čardaka i prilagođen raznim ukusima i uzrastima.

Nova knjiga prati digitalni suvenir

Uz predstavljanje digitalnog suvenira, KUD Dučec predstavio je i knjigu “Čardak – mraclinska povijest i naslijeđe”. Ova knjiga, koju su predstavili tijekom Vidovih dana 2024, opisuje turopoljske čardake kroz desetak poglavlja i različita motrišta – kao građevinski dragulj, povijesni spomenik, dio šireg eko-sustava Turopolja, ali prije svega kao “posudu za život” generacija predaka.

Projekt je dobio financijsku potporu Zagrebačke županije, MO Mraclin i Grada Velike Gorice, što je omogućilo realizaciju ove jedinstvene turističke, kulturne i tehnološke vizije.

Pozivaju sve znatiželjnike i ljubitelje kulture da preuzmu i izrade figuru čardaka te ponesu dio Turopolja sa sobom, gdje god se nalazili. Za dodatne informacije i narudžbe, obratite se putem e-maila: kuducec.mraclin@gmail.com.

Objava Mraclinci izradili 3D suvenir turopoljskog čardaka i sačuvali ovaj važan simbol od zaborava pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.