Prijava

Vaša prijava

U kakvim ste odnosima sa susjedima? Oni bi vam mogli pomoći spriječiti provalu dok ste na moru

[]

Policijska uprava zagrebačka je, zbog učestalih provala i drugih kaznenih djela tijekom ljeta objavila savjete za prevenciju provala i sigurnost doma. Za početak savjetuju da održavate dobre odnose sa susjedima, ali i ističu da, ako se provala dogodi, savjetuju da se građani kreću po mjestu događaja samo ako je nužno kako ne bi uništili tragove.

Dobrosusjedski odnosi temelje se na međusobnom poznavanju susjeda, zaštiti jedan drugoga i obavještavanju policije o sumnjivim ponašanjima u svojoj zgradi, četvrti ili susjedstvu. “Njegujte dobrosusjedske odnose pod sloganom „Dobar susjed – siguran stan“ i gradite most tolerancije, međusobno poštivanje i sigurnost. Pažljivi susjedi značajno smanjuju šanse provalnicima. Imajte osobu od povjerenja koja će vam prazniti sandučić i obilaziti dom dok ste odsutni.”, navode.

Razgovarajte sa susjedima i budite upućeni. Ako zateknete nepoznatu osobu na stubištu, uljudno pitajte koga traži. Neprijavljivanje može omogućiti ponavljanje kaznenih djela.

Zaključavajte kućne ulaze, podrume, garaže i dvorišna vrata te zatvarajte podrumske prozore. Prije dužeg izbivanja iz doma, uvijek zaključavajte ulazna vrata, zatvorite prozore i balkonska vrata te ne ostavljajte predmete koji olakšavaju penjanje uz kuću.

Ugradite dodatnu mehaničku i elektronsku zaštitu. Osvijetlite prilaze kući senzorskim svjetiljkama, a podrumske i garažne prozore osigurajte roletama ili rešetkama. Dragocjenosti čuvajte u banci ili ovlaštenim trezorima.

Ne objavljujte informacije o putovanjima ili financijskim poslovima na društvenim mrežama. Ključ od stana povjerite osobi od povjerenja, ne ostavljajte ga ispod otirača ili u cvjetnim posudama. Uključite alarmni sustav ako ga imate.

Ako na kraju i dođe do provale, ovo su savjeti:

Mogućnost vraćanja ukradenih stvari veća je ako ih se može precizno opisati. Zapišite serijske brojeve i fotografirajte vrijedne tehničke aparate i predmete. Odmah pozovite policiju na 192 i ne dirajte ništa u domu kako ne biste uništili tragove.

Objava U kakvim ste odnosima sa susjedima? Oni bi vam mogli pomoći spriječiti provalu dok ste na moru pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.