Prijava

Vaša prijava

POVIJESNI TRENUTAK: Velika Gorica prvi veliki grad u Hrvatskoj koji ima besplatne vrtiće

[]

Besplatni vrtići u Velikoj Gorici od ove jeseni bit će i stvarnost, najavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar na današnjoj konferenciji. Kako je i najavljivao u predizbornoj kampanji, sada je ispunjeno – već od iduće školske godine (jeseni 2024.) redovni programi vrtića u Velikoj Gorici će biti besplatni.

Roditelji koji imaju djecu polaznike redovitog 10 satnog vrtićkog programa će biti oslobođeni participacije, odnosno, uplate od 1. rujna za svoju djecu koja su korisnici. Želio bih naglasiti da smo do ovog rješenja došli, ne samo zbog predizbornog obećanja, već smo sustavno radili i zadovoljavali sve preduvjete koji su morali biti riješeni da bismo mogli pristupiti ovom povijesnom činu koji će poboljšati kvalitetu života roditelja”, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Objasnio je i točnu financijsku konstrukciju – ekonomska cijena po djetetu je 344 eura, u ovom trenutku oko 20% plaćaju roditelji, a 80% subvencionira Grad Velika Gorica. Cifra od 344 eura će i dalje biti ekonomska cijena i kada dječji vrtići budu besplatni, s time da će Grad na sebe preuzeti i ostat od 20% plaćanja. Ravnatelji i ustanove će dobivati jednaku količinu novaca koje su dobivali i prije. Objašnjava gradonačelnik i da od države po prvi puta dobivaju 20 eura subvencije, a sve to samo pokazuje kako će kvaliteta odgoja ostati ista, ako ne i postati bolja.

Ističe i da je u prethodnih tri godine otvoreno oko 500 novih mjesta za vrtićku djecu, a ove godine ih otvaraju još 200 – u vrtiću u Goričanki i Gradićima. “Podigli smo materijalna prava svih zaposlenika u dječjim vrtićima, a podizat će se i ove godine, a kojima posebno zahvaljujem. Rade s ukupno preko 3600 djece što je 94 posto djece koji polaze institucionalni predškolskog odgoja i obrazovanja čime smo iznad razine Europske unije i po našim saznanjima od većih gradova u Hrvatskoj apsolutni prvaci. Odgajateljice i odgajatelji ulažu maksimalne napore, kvalitetno i predano rade kako bismo mogli svakog dana mirno ostaviti svoje dijete u vrtiću”, dodaje.

Osim što će vrtići od rujna biti besplatni, uskoro će se otvarati i nova mjesta za djecu iz Grada Velike Gorice i okolnih sela. “Očekuje nas na jesen proširenje za 200 mjesta to su vrtić Goričanka (šest skupina), Gradići (tri skupine) i Dubranec (jedna mješovita skupina). Uz to i 2025. krećemo s izgradnjom dva nova vrtića s ukupnim kapacitetom od 400 mjesta, projektna dokumentacija se rješava i čekamo glavni projekt”, govori Lana Lukinić Krunić, pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti te dodaje kako će se otvarati i vrtić u Općini Orle te dva manja vrtića u Kobiliću i Turopolju. “U budućnosti proširenjem kapaciteta imamo u planu i proširenje kapaciteta za djecu s poteškoćama u razvoju, svjesni smo da je ta potreba sve veća i to nam je potreba za budućnost”, zaključuje.

Arijana Mataga Tintor iz Gradskog odjela za predškolski odgoj, obrazovanje i sport istaknula je da je predškolski sustav pravo svakog djeteta na primjeren oblik sustavnog rada. Djeca koja polažu taj sustav dobivaju najbolju moguću podlogu za budućnost, a to su pokazala i sva istraživanja.

Objava POVIJESNI TRENUTAK: Velika Gorica prvi veliki grad u Hrvatskoj koji ima besplatne vrtiće pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.