Prijava

Vaša prijava

Ljeti ne ostavljajte djecu i životinje u vozilima niti “samo na nekoliko minuta”, evo zašto

[]

Dolaskom visokih temperatura povećava se opasnost od dehidracije i stradavanja djece ostavljene u vozilima, podsjećaju iz Policijske uprave zagrebačke. Ova stradavanja događala su se i ranije, stoga podsjećaju roditelje i skrbnike na rizike izlaganja djece suncu i visokim temperaturama. Čak i kratki boravak u ugrijanom vozilu može imati tragične posljedice. Ovo se odnosi i na životinje, najčešće pse koje nesavjesni građani ostavljaju u vrućim vozilima.

Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, izradilo je informativni letak o posljedicama ostavljanja djece u vozilima, zakonskim okvirima i preporukama stručnjaka. Cilj je podizanje svijesti i poticanje roditelja i skrbnika na veću budnost i brigu o djeci kako bi se izbjegla stradavanja.

Dječji organizam teže se prilagođava visokim temperaturama nego odrasli, a tijelo djeteta zagrijava se tri do pet puta brže. Visoke vanjske temperature brzo dovode do povišenja tjelesne temperature i toplinskog udara, a bez pravovremene reakcije dolazi do zatajivanja organa. Samo 15 minuta u pregrijanom autu može uzrokovati kobne posljedice, uključujući oštećenje mozga i bubrega.

Unutrašnjost vozila može se vrlo brzo zagrijati na opasne temperature. Čak i kada je vanjska temperatura umjerena, unutrašnjost automobila može doseći smrtonosne temperature unutar nekoliko minuta. Na primjer, pri vanjskoj temperaturi od 30°C, unutrašnjost vozila može doseći 40°C za samo 10 minuta i 50°C za pola sata. U zatvorenom vozilu s visokim temperaturama dolazi do smanjenja razine kisika i povećanja razine vlage, što može dovesti do gušenja i dehidracije.

Toplinski udar može nastupiti vrlo brzo. Simptomi uključuju vrtoglavicu, glavobolju, mučninu, ubrzano disanje i ubrzan puls. Bez hitne medicinske intervencije, toplinski udar može dovesti do oštećenja mozga, bubrega i drugih organa, pa čak i smrti.

NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA!

Ostavljanje djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu predstavlja zanemarivanje i zlostavljanje, što je kazneno djelo Povrede djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt ili teško narušeno zdravlje djeteta, a odgovorna osoba može biti kažnjena zatvorom od 1 do 15 godina.

Stres, užurbanost i mnogobrojne obveze često uzrokuju zaboravnost roditelja. Automatsko obavljanje aktivnosti bez svjesne pažnje može dovesti do toga da se ne sjetimo jesmo li nešto obavili ili ne.

Posebnu pažnju treba usmjeriti na djecu, jer se tijekom ljetnih mjeseci povećava broj nesretnih slučajeva ostavljanja djece u vozilima. Također, treba napomenuti i da psi nemaju učinkovit sustav znojenja kao ljudi. Njihov glavni način hlađenja je dahćući, što nije dovoljno učinkovito u vrućem i zatvorenom prostoru poput automobila.

VAŽNO JE OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE:

  • Prilikom ulaska u auto svjesno obraćajte pažnju na pokrete, zvukove i okolinu.
  • Mijenjajte ustaljenu rutinu radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji).
  • Ostavite stvari koje morate uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu (torbu, mobitel, laptop).
  • Usvojite metode suočavanja sa stresom i prisutnosti u sadašnjem trenutku.

DJETETU TREBA OBJASNITI:

  • Da smije i treba reagirati ako ga roditelj ostavi u vozilu.
  • Načine mogućeg reagiranja (izlazak iz vozila, otvaranje prozora, signaliziranje da je samo).

Dijete se ne smije ostavljati u vozilu ni pri umjereno visokim temperaturama niti “samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore”. Ovo pravilo je ključno za zaštitu zdravlja i života djece.

Objava Ljeti ne ostavljajte djecu i životinje u vozilima niti “samo na nekoliko minuta”, evo zašto pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.