Prijava

Vaša prijava

Ponovimo prometna pravila: Kako voziti u situaciji sužavanja prometne trake prije rotora u Velikoj Gorici?

[]

U Velikoj Gorici prometne nesreće, nažalost, nisu rijetke. Uzroci prometnih nesreća su brojni – od vožnje pod utjecajem alkohola, vožnje neprilagođenom brzinom do nepažnje. U 2023. godini je u Velikoj Gorici zabilježeno 457 prometnih nesreća u kojima je poginulo pet osoba, a 216 ozlijeđeno.

Često među komentarima na našoj stranici, ali i drugim Facebook grupama nailazimo na česte “prometne probleme” u našem gradu među kojima se nerijetko spominje da vozači ne znaju prometna pravila ili pravilno ponašanje u prometu. U to se možemo i svakodnevno uvjeriti prilikom ulaska u Veliku Goricu, odnosno, u situacijama kada se cesta s dvije prometne trake u istom smjeru sužava u jednu kao prije ulaska u rotore. Sigurno ste barem jednom doživjeli (ako vozite u lijevoj traci) da vam netko stane na sred trake i ne želi vas namjerno pustiti da se uključite. Osoba koja stoji na sred trake smatra da je u pravu i često izaziva prometni kaos, a zapravo usporava i otežava protočnost prometa.

Sužavanje iz dvije prometne trake u jednu nije rijetka pojava na našim prometnicama, to je dio standardne prometne konfiguracije. Može se dogoditi kod ulaska u raskrižje, rotore ili kada se traka zatvara zbog radova.

Ovakva prometna situacija traži da se prati signalizacija i sugerira se gdje je vrijeme da promijenite prometnu traku, a kod velikogoričkih rotora to je tek pri samom ulasku u njih. “U uvjetima prometnih gužvi vozači ne smiju mijenjati prometni traku nepotrebno, a, prevedeno, to bi značilo da ne ulazite u prohodnu prometnu traku stotinu metara prije zatvaranja trake u kojem se nalazite. Ne, to biste trebali činiti neposredno prije zatvaranja prometne trake“, objašnjavaju iz HAK-a.

Jednostavnim rječnikom – vozite se dok god možete u lijevoj traci i ubacujete se tek kada traka završava. “Tako se omogućava protočnost prometa i smanjuju se gužve. Na svako vozilo u, na primjer, desnoj prohodnoj prometnoj traki, vozači bi trebali pustiti jedno vozilo iz lijeve prometne trake koja se zatvara. To je takozvano spajanje po sistemu patentnog zatvarača ili, narodski, ciferšlusa”, zaključuju.

Ovo svakako otvara novi problem kod vozača, a to je puštanje da se netko uključi iz liljeve trake ispred vas, što je u našem gradu prava rijetkost. Međutim, sve to trebalo bi biti dio prometnog bontona.

Stoga, nemojte zatvarati lijevu traku jer mislite da ste u pravu već se pokušajte pristojno ponašati u prometu i omogućiti bolju protočnost prometa.

U videu u nastavku možete lakše razumijeti princip:

Objava Ponovimo prometna pravila: Kako voziti u situaciji sužavanja prometne trake prije rotora u Velikoj Gorici? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.