Prijava

Vaša prijava

Dvojac optužen za držanje roblja u Zagrebačkoj županiji branit će se sa slobode

[]

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 17. srpnja 2024., ispitalo u službi dežurstva dvoje okrivljenika (hrvatska državljanka, 1956.; hrvatski državljanin, 1951.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo trgovanja ljudima iz članka 106. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona te je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvoje okrivljenika.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici od svibnja 2004. do srpnja 2024. godine, na području Zagrebačke županije, nakon što su pribavili dozvolu za obavljanje udomiteljstva za smještaj više odraslih bolesnih osoba, postupali s namjerom njihovog iskorištavanja za obavljanje različitih poslova. Osnovano se sumnja da su postupali protivno odredbama domaćeg i međunarodnog prava i međunarodnih propisa te fizički kažnjavali oštećenike i prisiljavali ih na rad.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu određivanje istražnog zatvora protiv oboje okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. ZKP-a).

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu nije prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva i okrivljenike pustio da se brane sa slobode pa će Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijeti žalbu na rješenje suca istrage.

Objava Dvojac optužen za držanje roblja u Zagrebačkoj županiji branit će se sa slobode pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.