Prijava

Vaša prijava

Problemi s dabrovima u vinogradima u Šiljakovini: U danu unište po pet trsova

[]

Brojne su moguće najezde i loše situacije za vinogradare, no u Šiljakovini se pojavila jedna pomalo nesvakidašnja – dabrovi. Josip Lučan iz Šiljakovine vinogradar je koji je i prošle i ove godine muku mučio upravo s njima. Kako je naveo za portal Šiljakovina, ni mraz, ni tuča, ni bolesti ne uništavaju trsove tako brzo i nepopravljivo kao dabrovi. Oni u trenu presjeku stablo trsa kojemu više nema spasa.

Lučan je prije četiri godine posadio mladi vinograd u kojem je većina sadnica škrlet, poznatu sortu našeg kraja. Sve je u početku išlo po planu dok ga prošle godine nisu napali dabrovi koji su se naselili u Josipov ribnjak koji se nalazi ispod brijega.

Foto: Šiljakovina.com

“Prošle godine su uništili 40 trsova, a ove godine su uništili još 40 trsova, ali svaki dan se taj broj povećava jer im je brzina pet trsova na dan. Katastrofa je jasno vidljiva na donjem dijelu vinograda na kojem je praznina svakim danom sve veća i sve je više trsova osušenih listova”, dodaje. Humane zamke nisu pomogle, kao  niti žičana ograda oko ribnjaka.

Za dabrove i njihovo ponašanje nije zaslužno Lovačko društvo, s obzirom na to da su dabrovi zaštićena vrsta i za njih ne postoji dopuštenje za odstrijel, odnosno, nisu proglašeni lovnom vrstom. Poslali smo upit Ministarstvu poljoprivrede jesu li upoznati s tim problemom i rade li na rješavanju istog.

 

Objava Problemi s dabrovima u vinogradima u Šiljakovini: U danu unište po pet trsova pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.