Prijava

Vaša prijava

VIDEO KUD Nova Zora ponosno predstavlja Turopolje i naše pjesme i plesove u Tunisu

[]

KUD „Nova zora“ iz Donje Lomnice sudjeluje na 61. međunarodnom festivalu Aoussou, jednom od najvećih festivala u Tunisu, koji se održava u gradu Sousse. Članovi KUD-a „Nova zora“ izveli su nekoliko nastupa u Sousseu i Port El Kantaouiju, oduševivši publiku slavonskim napjevima, turopoljskim plesovima i međimurskim intermezzom. Festival se kontinuirano održava više od 60 godina, a osim hrvatskih predstavnika, sudjeluju i ansambli i folklorne grupe iz Francuske, Poljske, Njemačke, Alžira, Libije i Maroka.

Tijekom festivala, KUD „Nova zora“ je potpisao ugovor o twinningu i partnerstvu s predsjednikom Udruženja Aoussou karnevala, gospodinom Walidom Ben Hacenom, koji je ujedno i direktor festivala u Sousseu. Cilj ugovora je jačanje međunarodne suradnje te razmjena kulturnih i umjetničkih karakteristika dviju država, s posebnim naglaskom na poticanje turističke razmjene i promotivnih aktivnosti. U ime KUD-a „Nova zora“ ugovor je potpisala tajnica udruge, gospođa Zlatica Krznarić.

Tijekom boravka u Tunisu, članovi KUD-a „Nova zora“ na najbolji način predstavljaju Republiku Hrvatsku i Zagrebačku županiju izvedbama tradicionalnih plesova, pjesama i skladbi.

Festival privlači veliku pozornost tuniških medija i brojne publike, koja je oduševljena nastupima tamburaša, pjevača i plesača. Umjetnički voditelj „Nove zore“, Antun Leinveber, pripremio je plesače za nastupe, dok je glazbeni voditelj Zoran Jakunić uvježbao svirače. Organizatori su izuzetno zadovoljni izvedbama, glazbom i bogatim nošnjama, a članovi KUD-a „Nova zora“ će ovu turneju pamtiti po ljubaznosti i dobroj organizaciji domaćina.

Inače, Sousse je treći po veličini grad u Tunisu, smješten na Sredozemnom moru, poznat po svojoj medini koja je jedna od najočuvanijih i najvećih u islamskom svijetu, te je 1988. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Africi.

Objava VIDEO KUD Nova Zora ponosno predstavlja Turopolje i naše pjesme i plesove u Tunisu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.