Prijava

Vaša prijava

Obilježena obljetnica osnutka Udruge pripadnika 153. velikogoričke brigade

[]

Na obilježavanju obljetnice Udruge pripadnika 153. brigade okupili su se članovi u dvorištu kraj sjedišta Udruge u Pleškoj ulici u Velikoj Gorici. Kako mi je u razgovoru izjavio član Izvršnog odbora Udruge Nikica Repač, tamo je 25. srpnja 2000. godine dvadeset troje branitelja održalo Osnivačku skupštinu, izabran je predsjednik Ivan Mišerić i Izvršni odbor te zacrtan plan aktivnosti Udruge.

Glavni motiv osnivača bio je da ne padnu u zaborav doprinosi i žrtve branitelja 153. brigade, kao i briga o braniteljima, dostojno obilježavanje značajnih datuma i poticaj za izgradnju spomen-obilježja Domovinskog rata. Danas udruga broji više od 200 članova. Kako se povećavao broj pridošlih branitelja tako je rastao žamor koji se miješao s taktovima borbenih pjesama iz Domovinskog rata. U prijateljskom razgovoru obnavljala su se sjećanja. Bratstvo po oružju postalo je trajna veza tih ljudi, koji su se na vatrenoj liniji uzajamno pomagali i brinuli jedni za druge. To godine ne mogu izbrisati.

Nakon izvođenja državne himne, himne 153. brigade i minute šutnje za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu, okupljenima se obratio predsjednik Udruge Ivan Zagorac – “Špajo”. Govorio je o aktivnostima Udruge i onome što još predstoji kao zadatak. Naglasio je da treba čuvati dignitet Domovinskog rata. To branitelji duguju svojim poginulim drugovima, a narod svojim braniteljima. Povijest treba pamtiti, da nam se ne ponovi. Taj kratak govor još je povećao dobro raspoloženje branitelja i osjećaj pripadnosti i prijateljstva.

Tekst: Vlado Kvitek
Izvorno objavljeno na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća 28. srpnja 2024. g.

Objava Obilježena obljetnica osnutka Udruge pripadnika 153. velikogoričke brigade pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.