Prijava

Vaša prijava

FOTO Kuća čudesa: Zdenko Bašić u Zagrebu otvorio Muzej zaboravljenih priča

[]

Velika Gorica se može pohvaliti brojnim turistima, doduše, većina ih stiže zbog Zračne luke u gradu, no svake godine je mnogo onih koji iz raznih dijelova Hrvatske i svijeta dolaze na Perunfest. Ako ga do sada još niste posjetili, riječ je o najposjećenijem festivalu u Velikoj Gorici koji prikazuje stare, narodne priče i mitove kroz nevjerojatne instalacije Zdenka Bašića, kroz izložbe i brojne likove. Svake godine tema je bila drugačija, vezana uz narodne predaje pa smo do sada imali temu coprnica, moguta, a prošle godine u fokusu su bile vile.

Foto: Muzej zaboravljenih priča

Za sve one koji vole dolaziti na Perunfest i oduševljeni su istalacijama umjetnika Zdenka Bašića, sada imaju priliku u takvim postavima uživati kada god požele. U Zagrebu, u Ilici 26, Zdenko Bašić je po svom konceptu otvorio Muzej zaboravljenih priča. Iako je službeno otvorenje 12. rujna, Muzej se već sada može posjetiti.

Muzej zaboravljenih priča zamišljen je kao kuća čudesa iz hrvatskih narodnih predaja, jedinstveno mjesto na ovim prostorima gdje se bogata nematerijalna baština hrvatske interpretira kroz autorski koncept umjetnika.

Foto: Muzej zaboravljenih priča

Mjesto gdje gotovo zaboravljena tajna bića slobodno prelaze močvarne šume, meke vlažne livade te stare riječne rukavce i vodene opkope, mjesečevim stazama kroz šaš, zaobilazeći okućnice i dvorišta. Ne trebaju im ključevi grada, prolaze kroz ključanice, pukotine i puškarnice, smještaju se u bunare, dvorišta, vrludaju stubištem izgubljenih koraka, skrivaju se pod stolovima, čuče u kutevima. Muzej postaje njihovo privremeno utočište, sklonište u sjenovitim nišama i zakutcima, na samoj granici sna i jave, snova i stvarnosti.

S odmakom od svakodnevne stvarnosti ta nas pritajena bića promatraju i procjenjuju. Copernice, mure, jankići, nevidinčići, baukači, mraki i druga bića ponoći, osvita i sutona prelaze zidove sna. Dolaze iz prostora i vremena onkraj našeg svakodnevnog. Iz prostora mraka i snoviđenja nastanjuju se u našim sjećanjima, u našoj mašti. Svevremena, tajanstvena, titrava, uskomešana, varljiva, hirovita, neukrotiva, samosvojna, vižljasta, razigrana, živopisna, neobuzdana. Ta bića Majke Zemlje slojevitih i proturječnih osobnosti, božanska i demonska bića, imaju na raspolaganju sve vrijeme ovog i onog svijeta, osluškuju i šapuću u polumraku, prelaze iz priče u priču. Traže samo tren da ih se čuje. U buci naših misli”, pišu iz Muzeja.

Uz goričanima već poznate mogute, vile, coprnice, vidjet ćete moći vodenjake, vodenkinje, utopljenike, jankiće, nevidinčiće i brojna druga bića iz narodnih predaja. Muzej se proteže na preko 200 metara kvadratnih i sadrži šest soba od kojih svaka ima svoju temu. Predlažemo da ne čekate puno i da što prije posjetite Muzej, uskoro ćemo i mi.

Muzej je otvoren na adresi Ilica 26, prvi kat, svakog dana od 9 do 22 sata. Usput, i ove godine nas čeka Perunfest u Donjoj Lomnici, a datum i više informacija stižu uskoro.

Objava FOTO Kuća čudesa: Zdenko Bašić u Zagrebu otvorio Muzej zaboravljenih priča pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.