Prijava

Vaša prijava

FOTO Pokupsko dobiva vatrogasni dom, radove obišao i ministar Tomo Medved

[]

Prije godinu dana, u kolovozu 2023. godine, potpisan je Ugovor o rekonstrukciji DVD-a Pokupsko vrijedan više od milijun eura. Velik, možda najveći projekt za pokupske vatrogasce do sada.

Pokupskih vatrogasaca je oko 60 uz još oko 20 operativaca. Rekonstrukcijom Vatrogasnog doma oni će po prvi puta u svom mjestu imati lokaciju koja će biti spremište, parking za vozila, ali i prostor za brojne druge namjene. Do sada su koristili prostor u Lukinić brdu koji je stradao prilikom potresa, a prije toga u Domovinskom ratu. “Čekali smo jednu čitavu vječnost na novi Vatrogasni dom. Do sada su se koristile samo privremene prostorije, no pravi vatrogasni dom nismo imali, ovo je događaj desetljeća i više”, govori zadovoljni načelnik Općine Pokupsko, Božidar Škrinjarić, te dodaje kako će ovo biti na koristi vatrogascima, ai i svim mještanima.

“To je jedan multimedijalni objekt koji će dobro doći svim stanovnicima Pokupskog za njihove potrebe – za sastanke, fešte, pa čak možda i svadbe koliko će dom biti raskošan”.

Zapovjednik DVD-a Pokupsko, Josip Mareković ispričao nam je kako je ovo velik spas za njih. “Sad ćemo imati priliku spremiti naša vozila da budu u svakom trenutku spremna za svaku intervenciju. Osim toga će to biti super mjesto da na jednom mjestu složimo svu opremu kako i treba biti, ali će biti i mjesto za druženje. Tamo će se nalaziti i svlačionice, tuševi uredi”, govori Mareković i ponosno ističe da su se zadnjih godina uspjeli dobro opremiti.

Od potresa smo uspjeli nabaviti dosta opreme, malo i interventne. Malo se krpamo s vozilima, ali i to uspijevamo, iščekujemo sad isporuku jednog manjeg vozila što je u redu, ali dai mamo cisternu koja bi bila u našem vlasništvu to bi bilo odlično. Nadamo se tome. Prostora za napredak u vatrogasnom smislu uvijek ima”, zaključuje.

Sam projekt vrijedan je 1.114.816,95 eura, a ostvaren je zahvaljujući financijskoj podršci Europske unije te lokalne samouprave Općine Pokupsko. Za radove je na Natječaju odabrana tvrtka Urbangrad iz Zagreba, a direktor Ivo Gavran nam je malo više ispričao o samom projektu. “Prilikom izvođenja radova smo utvrdili da je potrebno uklanjanje postojećih zidova koji nisu bili armirani, a i stradali su u potresu. Tada je bilo zaustavljeno gradilište te smo morali ići na dopunu dozvole kako bi se radovi nastavili. Djelomično smo sada u izvođenju i konstrukcije dijela zidova. Nadamo se da će sada radovi krenuti punom parom te da ćemo ispoštovati sve rokove”, govori Gavran i objašnjava kako je plan sve završiti do proljeća iduće godine.

U objektu će se nalaziti parking za dva vatrogasna vozila, sadržaj za osoblje, sanitarni čvorovi i ostali prostori koji će biti na korist Općini.

Radove je prilikom proslave Dana Općine Pokupsko obišao i ministar branitelja Tomo Medved koji je tom prilikom pozdravio vagtrogasce DVD-a Pokupsko i zahvalio im na njihovom dosadašnjem radu.

Objava FOTO Pokupsko dobiva vatrogasni dom, radove obišao i ministar Tomo Medved pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.