Prijava

Vaša prijava

Na Banovini zabilježeni slučajevi zaraze virusom kojeg prenose komarci

[]

Na području Banovine zabilježeni su prvi slučajevi zaraze virusom Zapadnog Nila, javlja Dnevnik.hr. Oboljele su dvije osobe iz Siska i Petrinje, a postoji sumnja da je broj zaraženih veći. Iako epidemiolozi tvrde da nema razloga za paniku, upozoravaju na potrebu za oprezom jer ovaj virus može biti ozbiljna prijetnja zdravlju.

“Inače, od groznice Zapadnog Nila oboljelo je dvoje pacijenata kod kojih se razvio meningoencefalitis, što je izuzetno rijetko. Treba napomenuti da kod 70 do 80 posto oboljelih nema nikakvih simptoma,” rekao je za Dnevnik.hr Inoslav Brkić, epidemiolog i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

“Ako netko primijeti simptome poput osipa ili bolova u mišićima – koji podsjećaju na ljetnu gripu – trebao bi odmah posjetiti liječnika. Potrebno je medicinsko zbrinjavanje. Ova bolest prisutna je diljem svijeta, a gdje ima ptica i komaraca, pojavit će se i virus,” dodao je Brkić tijekom razgovora s reporterkom Dnevnika Nove TV Barbarom Goljom.

Reporterka Dnevnika Nove TV Željka Škreblin Borovnjak razgovarala je o virusu s Tonkom Jozić Novinc, voditeljicom Odjela za infektivne bolesti Opće bolnice Sisak. Novinc je istaknula da su dva pacijenta imali ozbiljne simptome poput jake glavobolje, visoke temperature, bolova u mišićima i zglobovima. Teško su se kretali, a prva dva ili tri dana imali su poremećaj svijesti, što nas je odmah upozorilo na teži oblik bolesti. Oba pacijenta su se dobro oporavila. Dodaje i da se bolest ne prenosi među ljudima već je prenose komarci.

Prevencija uključuje upotrebu repelenata, održavanje zdravog načina života, ali i redovito košenje trave te zaprašivanje gradova. Ukoliko osjetite simptome koji bi mogli upućivati na gripu, javite se liječniku i nemojte čekati.

Podjsećamo, u Velikoj Gorici i okolici će se zaprašivati idućih dana:

Objava Na Banovini zabilježeni slučajevi zaraze virusom kojeg prenose komarci pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.