Prijava

Vaša prijava

Policija će tjedan dana pojačano nadzirati promet električnih romobila

[]

Policijska uprava zagrebačka, pa tako i policijska postaja Velika Gorica, provesti će pojačani nadzor vozača osobnih prijevoznih sredstava i to u vremenskom periodu od dana 23.08.2024. godine do dana 29.08.2024. godine.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, osobno prijevozno sredstvo je vozilo koje nije razvrstano ni u jednu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg mjesta, čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm3 ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h (vozilo koje se može samo uravnotežiti, monocikl s motornim ili električnim pogonom i sl.).

Vozači osobnih prijevoznih sredstava moraju se kretati po biciklističkim stazama ili trakama, a ukoliko one ne postoje, mogu se kretati nogostupom, odnosno pješačkim zonama vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Isto tako, za vrijeme vožnje, vozači osobnih prijevoznih sredstava prilikom vožnje moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a osobnim prijevoznim sredstvom ne smiju upravljati sa slušalicama u oba uha.

Cilj provođenja pojačanog nadzora je upoznavanje vozača navedene skupine vozila sa zakonskim odredbama zbog čega Vas molimo da preko Vaših portala apelirate na vozače osobnih prijevoznih sredstava da poštuju zakonske odredbe s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća kao i s ciljem poboljšanja općenitog stanja u prometu s obzirom da se u današnje vrijeme pojavljuje sve više osobnih prijevoznih sredstava na našim prometnicama.

Objava Policija će tjedan dana pojačano nadzirati promet električnih romobila pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.