Prijava

Vaša prijava

Finale FSAA: Bolidi vrijedni dva milijuna eura na poligonu u Mičevcu

[]

Svi ljubitelji auto-moto sporta ne bi smjeli propustiti ovaj vikend i finale Formule Student Alpe Adria. Ulaz na poligon u Mičevcu je besplatan za sve. Boxevi, bolidi koje su studenti sami napravili i oktanska uzbuđenja iz prve se ruke mogu doživjeti još dva najzanimljivija dana.

Veliku pažnju posljednjih dana privlači jedan od najskupljih bolida koji se ove godine natječu, a to je onaj njemačkog tima Rennteam iz Stuttgarta. “Ovo je za nas posebna godina jer smo ujedinili oba tima i zajedno izrađujemo električni bolid. Cilj nam je biti na vrhu ljestvice ove godine i svi zajedno radimo sve što je u našoj mogućnosti kako bi to postigli. S ovim bolidom nažalost nismo uspjeli ostvariti rezultate koje smo htjeli. Imali smo probleme tijekom Endurance-a, ali nadamo se da ćemo to riješiti i ostvariti bolji plasman!” – ističe student Daniel Gann i dodaje: “Cijenu bolida je teško prikazati u brojkama, ali mislim da je najbolji prikaz cijene naš mukotrpni rad i trud koji ulažemo već godinama i zbog toga su ovi bolidi tako posebni. Izrada samog bolida traje oko 7 mjeseci, a na njemu svakodnevno radi 20 ljudi, uz kojih još dvadesetak pomaže. Osobno mi se jako sviđa Zagreb i ovaj event. Svi su dosta opušteni, uživamo u tome što radimo i uz to se još dobro zabavljamo.

Samo dva boxa dalje od njih je nalazi se makedonski tim kojem je ovo prvo iskustvo i prvi nastup na Formuli Student. Ideja je krenula od voditelja tima Dimitra Alzhuroskog koji je želio napraviti bolid.

“Ovo je moja godina u FS Adria i mogu reći da je stvarno prekrasno i zadivljujuće. Još kao dijete imao sam ideju izraditi svoj auto, a sada mi se pružila izvanredna prilika jer sam upoznao kolege koji imaju isto razmišljanje i ideje kao ja. Skupili smo se i izradili svoj bolid!”

U Zagrebu ih je trenutno 16, ali ukupno njihov tim broji 20 ljudi. “FS Alpe Adria jedno je od najboljih natjecanja za studente baš iz razloga što su svi ovdje kolegijalni, prijateljski nastrojeni i uvijek spremni pomoći drugima. Međusobno s ostalim timovima izmjenjujemo razna iskustva, uskačemo kad god treba i stvaramo nova prijateljstva. Naš cilj ove godine je steći što više iskustva, saznati što više o pravilima koja nismo znali do sad kako bi se sljedeće godine vratili i natjecali se u dinamičkim disciplinama. Naš bolid se zove Ace one, a izrada je započela u veljači ove godine!” – zaključio je Dimitar Alzhuroski iz makedonskog MES Racing tima.

Posebnu pažnju na sedmom izdanju Formule Student Alpe Adria privlači TU Graz Racing Tema. Oni su prije nekoliko tjedana sa svojim bolidom srušili svjetski record u skipadu. „Ima nas 50 u timu koji mukotrpno radimo cijeli dan i noć kako bi napravili naš bolid. Naš najboji rezultat je iz 2018. godine kada smo bili prvi na svjetskoj ljestvici. Trenutno radimo električna vozila i ovo je četvrta generacija tih vozila. Prošlogodišnji bolid je osvojio prvo natjecanje u Mađarskoj, dok je ove godine naš bolid bio najbrži od svih, ali nažalost nije uspio osvojiti prvo mjesto!”

 Njihov bolid može dostići brzinu od 125 km/h s blokadom, ali ubrzava od 0-100 u dvije sekunde i trenutno drže svjetski rekord u skidpad disciplini s tim bolidom. “Zagreb nam se jako sviđa, imamo predivno vrijeme ovdje, natjecanje je odlično i nadamo se kako ćemo ga osvojiti.“ – rekao je Frederik Wagner, vođa TU Graz Racin tima.

Najbolji hrvatski bolid je onaj zagrebačkog FSB tima. On je i jedini hrvatski električni boli, a njegova vrijednost je oko 250 tisuća eura, što je otprilike 10 % vrijednosti najskupljih bolida koji se nalaze u Mičevcu. No, unatoč razlici u cijeni, zagrebački tim postiže izvrsne rezlutate.

 „Naš bolid je jednosjed koji je u stilu formule 1 samo u manjim dimenzijama. Pogonjen je isključivo na stražnji pogon s dva elekrto-motora. Potpuno je na struju, šasija je izgrađena od karbona i u jednom komadu je. Bolid dolazi sa aeropaketom koji je također napravljen kombinacijom karbona i kompozita. Trebalo nam je 5 mjeseci da ga izradimo, a cijena samog bolida je otprilike 250 tisuća eura. Što se tiče naše regije dobro stojimo , ali kad govorimo o najvećim timovima u Europi onda smo prosijek i tu nažalost zaostajemo za najboljim timovima jer njihovi bolidi dosežu i do 2 milijuna eura!” –  izjavio je Filip Petro i dodao: “Unatoč svemu bili smo 10. u Češkoj što je za nas odličan rezultat u konkureciji 50 timova. U disciplini endurance smo bili 6. što je jako dobar rezultat i pokazatelj da dobro radimo.“

Formula Student Alpe Adria međunarodno je studentsko natjecanje na kojem mladi inženjeri imaju priliku dizajnirati, konstruirati, testirati i utrkivati se s vlastitim prototipovima trkaćih bolida. Natjecanje se održava uz podršku Grada Velike Gorice, Turističke zajednice Grada Velika Gorica i Zagrebačke županije.

 Za besplatne ulaznice možete se registrirati putem LINKA.

Objava Finale FSAA: Bolidi vrijedni dva milijuna eura na poligonu u Mičevcu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.