Prijava

Vaša prijava

FOTO Više od 3000 velikogoričkih hodočasnika na putu za Mariju Bistricu

[]

Rekordan broj vjernika iz velikogoričkih i okolnih župa krenuo je jutros od crkve Navještenja BDM u Velikoj Gorici prema Mariji Bistrici. Prema procjenama, oko 3100 hodočasnika krenulo je na zahvalno hodočašće.

U Šćitarjevu su ih tradicionalno dočekale udruge žena i lovaca i poslužile im doručak, a potom se preko zaustavnog traka A3 i A4 krenulo prema svetištu.

Od župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije krenuli su vjernici triju velikogoričkih župa, kao i župa Velikogoričko-odranskog deanata, na pješačko hodočašće dugačko 42 kilometra u Mariju Bistricu. Trideset i tri su godine prošle otkako se izriče Majci Božjoj na taj način zahvala što je svojim zagovorom očuvala Veliku Goricu od ratnih stradanja.

Malo je bilo onih tada koji su vjerovali da rat neće još jednom potresti Turopolje. Jedan od njih je bio monsinjor Josip Frkin. Prije 32 godine, 3. rujna 1991., ondašnji župnik velikogoričke župe Navještenja, dao je zavjet Mariji da će vjernici hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag ako Turopolje bude pošteđeno. Zavjet je dan u molitvenoj skupini kakvih je u ratno vrijeme bilo u Gorici nekoliko. Okupljali su se vjernici oko poklonaca, križnih drva i kapelica moliti krunicu s nakanom za mir i slobodnu Domovinu.

 

Objava FOTO Više od 3000 velikogoričkih hodočasnika na putu za Mariju Bistricu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.