Prijava

Vaša prijava

FOTO Sve je spremno za početak nove školske godine

[]

S početkom rujna kreće i onaj najvažniji i najzanimljiviji dio godine za školarce – početak nove školske godine. Povodom toga, gradonačelnik Krešimir Ačkar, pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Lana Krunić Lukić i svi ravnatelji i ravnateljice osnovnih škola danas su održali konferenciju za medije i obišli novouređene dijelove Osnovne škole Nikole Hribara.

“Dok se svijet bori s demokratskim problemima, mi smo ponosni što ćemo ove godine upisati 70 prvašića više nego prošle godine. Osnovne škole i područne škole su u potpunosti spremne za njih“, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar i ističe kako ove godine, uz to što država učenicima omogućava besplatnu prehranu i knjige, Grad Velika Gorica je osigurao radne bilježnice i dodatne materijale za sve učenike, a brinu i o srednjoškolcima. “Poznato je već da za srednjoškolce dajemo 120 eura jednokratnu naknadu, a kao i svake godine imamo stipendije za izvrsnost, po socijalnom statusu i za deficitarna zanimanja. Za pomoć srednjoškolcima i osnovnoškolcima predviđeno je nešto manje od 800.000 eura”, govori.

Ove godine je novitet i proširenje kapaciteta za dva produžena boravka u Osnovnoj školi Nikole Hribara i Osnovnoj školi Ščitarjevo. Asistenti u nastavi su osigurani za 112 učenika. “Želimo da za roditelje naše djece obrazovanje ne bude luksuz stoga znatan dio proračuna ulažemo upravo u školstvo”, zaključuje gradonačelnik i zahvaljuje ravnateljima i djelatnicima škola što su omogućili i pripremili sve za dolazak novih prvašića.

Pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Lana Krunić Lukić ispričala kako su u svim školama radovi trajali kroz ljeto kako bi učenike dočekale nove i sanirane prostorije. “Imali smo kapitalna ulaganja te je izdvojeno 227.000 eura za te potrebe. U OŠ Eugena Kvaternika su završeni radovi na promjeni odvodnje, na kuhinji i podova, a u područnoj školi u Lukavcu je otklonjena stara zgrada. OŠ Jurja Habdelića je nastavila sa sanacijom podova u svim učionicama te je sanirana oštećena fasada blagovaonice. U OŠ Vukovina je promijenjena i obnovljena stolarija, a na stolariji se radi i u OŠ Velika Mlaka. U OŠ Nikole Hribara je otvorena nova učionica za potrebe produženog boravka i podovi u maloj dvorani, dok je u OŠ Eugena Kumićića izvršena sanacija školske dvorane i svlačionica”, objašnjava Krunić Lukinić.

“Škola u Dubravcu bi trebala početi s nastavom u ponedjeljak, trenutno traje tehnički pregled, a u sklopu škole će s radom početi i vrtić. Za Osnovnu školu Kurilovec je natječaj za projektnu dokumentaciju gotov, projektant je izabran i sada se ide na natječaj za izvođača. Nakon rješavanja žalbe za OŠ Eugen Kumičić ćemo također ispuniti cilj jednosmjenske nastave, nadamo se do 2027. godine”, dodaje Ačkar.

Na novu učionicu u OŠ Nikole Hribara posebno je ponosan ravnatelj škole Stjepan Marović. “Ponosni smo i sretni zbog otvaranja nove učionice za produženi boravak jer smo udovoljili zahtjevima roditelja. Upisali smo svu djecu koja su za time imala potrebu, ukupno njih oko 90, zajedno sa školom u Gradićima. Riječ je o ukupno sedam učionica namijenjenih za produženi boravak djece.”

Ponos roditelja i djece ističe i ravnatelj Osnovne škole Vukovina, Damir Bedić koji govori kako su roditelji sretni što im se trošak zbog pomoći Grada Velike Gorice uvelike smanjio. U njihovoj školi ove je godine u prve razrede upisano 20 učenika što je značajan porast koji ih iznimno veseli.

Objava FOTO Sve je spremno za početak nove školske godine pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.