Prijava

Vaša prijava

Ide obnova kapele sv. Filomene na velikogoričkom gradskom groblju

[]

Grad Velika Gorica pokrenuo je otvoreni postupak javne nabave za građevinsko-obrničke radove na cjelovitoj obnovi kapele sv. Filomene na Gradskom groblju u Velikoj Gorici. Procijenjena vrijednost radova je 410 tisuća eura.

>> CRTICE IZ POVIJESTI Kratka povijest groblja u Velikoj Gorici

Kapela sv. Filomene podignuta je 1891., a posvećena 1892. godine. Građena je u neogotičkom stilu. Jednobrodna je tlocrtno u obliku latinskoga križa s prozorima šiljatih nadvoja i kontraforima. Kapela je izgrađena prema nacrtima inženjera Koste Tomca. Ima zabatni zvonik u osi glavnog pročelja. Apsida na sjeveroistočnoj strani je poligonalna, a u plitkom transeptu bočno se nalaze kapele. Krov je dvostrešni pokriven biber crijepom, a apsida i zvonik su pokriveni limom.

Kapela je dimenzija 11×7 metara i ukupne površine 65,50 m2. Građena je od opeke i ožbukana glatkom žbukom. Podovi imaju polikromne keramičke pločice. Unutrašnjost je svođena križnim svodovima, a svetište ima križni svod sa šiljatim svodnicama. Kapela je temeljito obnovljena 1968. godine, kada je uklonjena sva žbuka s pročelja te izvedena nova.

Građevina je zaštićeno kulturno dobro s rednim brojem Z-6253. Nakon potresa 29. prosinca 2020. godine utvrđena su oštećenja konstruktivnih i drugih dijelova. Brojni naknadni potresi pridonijeli su destabilizaciji konstrukcije. U petrinjskom potresu ipak nije bila kapela sv. Filomene ozbiljno oštećena. Uočena oštećenja na konstruktivnim dijelovima su vidljive pukotine u žbuci fasadnih nosivih zidova te u unutrašnjosti zvonika.

Idejno rješenje izradio je ured ovlaštene arhitektice Dragane Milenković. Predloženom obnovom sanirat će se i ojačati stropna konstrukcija prizemlja. Ojačat će se na isti način, FRCM mrežicama, i zidove tornja. Zamijenit će se dotrajala drvena građa, izvest će se dvostruko podaskavanje krovišta. U potpunosti će se zamijeniti podnu konstrukciju te se predviđa izvedba nove konstrukcije zvonika.

Konzervatorska istraživanja na pročeljima i u unutrašnjosti kapele obavio je viši konzervator-restaurator Branko Kladarin. Utvrđen je izvorni izgled interijera kapelice. Svi zidovi su bili obojani monokromnom limun žutom bojom. Svodovi apside, lađe i pjevališta ukrašeni su oslikom: plavo ‘nebo’ sa zvjezdicama i oker bordurama. Drvena ograda pjevališta bila je obojana monokromnim maslinasto zelenim tonom. Također je utvrđeno da su južni zid lađe i zid pjevališta nastali istovremeno.

Objava Ide obnova kapele sv. Filomene na velikogoričkom gradskom groblju pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.