Prijava

Vaša prijava

Iz HŽ-a postavili zapreke na neformalni prijelaz u Velikoj Mlaki, djeca i dalje njime prolaze

[]

Mještane Dolenca u Velikoj Mlaki dočekalo je krajem kolovoza, kako kažu, neugodno iznenađenje. Na neformalni prijelaz preko pješačke pruge u istoimenoj ulici postavljeni su kameni blokovi. Ovaj prijelaz, ističu, koristi se već desetljećima. Legalni prijelaz preko pruge, nadvožnjak u Ulici Ivana Gorana Kovačića, od neformalnoga je udaljen tek 170 metara zračne linije. U praksi je put do njega značajno duži, a sam je nadvožnjak neprilagođen za pješake i bicikliste te neosvijetljen.

“Stanovnici Dolenca koji su prinuđeni ići pješice moraju prijeći puno duži put od svojih domova do odredišta u Velikoj Mlaki. Taj put nije prometno prilagođen za pješake i bicikliste te je preuzak pa vozači vozila koji idu jedan drugom u susret moraju osobito paziti kako će se mimoići. Osim toga, taj put prema Dolencu nije ni osvijetljen. Upravo iz navedenih razloga, stanovnici Dolenca desetljećima koriste taj prolaz iz svoje ulice u drugi dio Velike Mlake, koji vodi upravo preko dijela željezničke pruge. To sada više nije moguće, jer je zablokiran kamenim blokovima”, rekao nam je Nikola Trumbetaš iz Dolenca u Velikoj Mlaki.

HŽ: Postavili smo betonske prepreke radi sigurnosti

Na naš upit o prometnoj situaciji u Dolencu odgovaraju iz Korporativnih komunikacija Hrvatskih željeznica: “Na pruzi M407 Sava rasputnica – Velika Gorica, u naselju Velika Mlaka, u nastavku Ulice Dolenec nalazi se propust ispod željezničke pruge koji ne služi za prolazak pješaka, nego za odvodnju. HŽ Infrastruktura je ugradila betonske prepreke u cilju sprječavanja korištenja ilegalnog prijelaza i mogućih nesreća. Napominjemo da je prelaženje preko pruge izvan osiguranih i za to predviđenih mjesta kao što su propust za odvodnju i ilegalni prijelaz na samoj pruzi strogo zabranjeno”.

Nadvožnjak u Kovačićevoj, legalni prijelaz preko pruge

Mještani: Sada je još gore!

Mještani ističu da će postavljanje ovih blokova imati kao učinak upravo suprotno. “Ova situacija još više uznemiruje i zabrinjava zbog činjenice da je počela školska godina i da će školarci, unatoč upozorenju da to ne čine, i dalje koriste taj prolaz na putu od kuće do škole i od škole do kuće. Naime, ti blokovi nisu previsoki da ih ne mogu preskočiti pa je opravdana zabrinutost da bi pri prelasku moglo doći do ozbiljnih ozljeda”, rekao nam je Trumbetaš.

Izgradnja prijelaza za potrebe pješaka nije u ingerenciji HŽ-a

Trumbetaš kaže da već trideset godina mještani pišu i traže podršku kako bi se zajednički pronašlo rješenje s ciljem uređenja službenog prijelaza preko pruge koji bi bio siguran za pješake te omogućio nesmetan promet željeznice. Baš zbog toga je nenajavljena akcija HŽ-a u mještanima izazvala osjećaj nezadovoljstva i revolta.

Iz HŽ-a poručuju da izgradnja pješačke infrastrukture nije u njihovoj ingerenciji: “HŽ Infrastruktura osigurava i obnavlja postojeće prijelaze, a sva infrastruktura za potrebe prijelaza građana preko pruge (nadvožnjaci, podvožnjaci, nathodnici, pothodnici i sl.) nije u našoj ingerenciji. Tako je izgradnja novog prijelaza ili prolaza za potrebe stanovništva obveza lokalne samouprave. Upućujemo Vas, stoga, na Grad Veliku Goricu, koji bi trebao financirati izradu projektne dokumentacije i izgradnju prijelaza te uputiti zahtjev za otvaranje novosagrađenog pješačkog prijelaza preko pruge Agenciji za sigurnost željezničkog prometa koja je ovlaštena za provedbu postupka otvaranja novosagrađenih prijelaza u istoj razini na željezničkim prugama. Ovom prilikom apeliramo na građane da koriste nadvožnjak koji je od navedenih ilegalnih prijelaza udaljen oko 170 m.”

Silazak s nadvožnjaka u Kovačićevoj

Mjesni odbor Velika Mlaka: Djeca i dalje koriste neformalni prijelaz, tražimo izradu prometnog elaborata

Iz Mjesnog odbora Velika Mlaka kažu da su svjesni problema. Predsjednik VMO Velika Mlaka Ilija Miličević rekao nam je da od nadležnoga upravnog odjela nikada nije dobio odgovor na upit tko je postavio blokove te da će VMO u planu za sljedeću godinu tražiti rješavanje problema.

“Isti dan sam napisao mail pročelniku Katuliću. Zamolio sam ga da kontaktiraju Hrvatske željeznice da dobijemo konkretan odgovor kako možemo legalizirati ovaj prijelaz da se može regularno prolaziti. Iako sam više puta nakon toga zvao, nikakav odgovor nisam dobio. Razumljivo mi je da se Hrvatske željeznice žele ograditi od potencijalne nesreće, to je njihovo legitimno pravo. Međutim, legalni prijelaz koji postoji preko nadvožnjaka je uzak i na njemu se jedva dva automobila mimoiđu te je za pješake neprikladan, a nikada ni od koga nismo dobili službeni dopis da će se ovaj zahvat na neformalnome prijelazu izvesti. VMO Velika Mlaka na kraju ove godine će predati službeni zahtjev unutar plana rada Vijeća da se izradi prometni elaborat da se prijelaz legalizira kao što imate na više raznih lokacija. Jer trenutna je situacija neodrživa. Unatoč tome što su postavljene prepreke, djeca i dalje na ovome mjestu prelaze prugu. Ne daj Bože da se dogodi nesreća!”, rekao je Miličević.

Po primitku odgovora od strane Hrvatskih željeznica danas smo uputili smo upit nadležnome goričkom upravnom odjelu i čim prispije objavit ćemo odgovor.

Objava Iz HŽ-a postavili zapreke na neformalni prijelaz u Velikoj Mlaki, djeca i dalje njime prolaze pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.