Prijava

Vaša prijava

Otvorena izložba Dubravke Rakoci “Kruženje” u Galeriji Galženica

[]

U sklopu Dana europske baštine, u petak, 20. rujna, u Galeriji Galženica otvorena je samostalna izložba Kruženje renomirane hrvatske slikarice Dubravke Rakoci. Izložba donosi poetiku minimalizma kroz crno-crvena kružna slikarska platna, karakteristična za analitičko slikarstvo koje se razvilo krajem 1960-ih godina. Naglašava procesualnost nastanka umjetničkog djela, a otvorile su je kustosica i autorica predgovora Antonia Vodanović te sama umjetnica.

„Budući da je Galerija Galženica gradska galerija Velike Gorice, jedan dio našeg izložbenog programa posvećen je umjetnicima vezanim za Veliku Goricu i Turopolje. Ove godine odlučili smo postaviti izložbu Dubravke Rakoci, koja je porijeklom iz Velike Gorice i Pokupskog, a čiji su radovi prvi put bili izloženi ovdje 2022. godine u sklopu 1. Velikogoričkog salona“, izjavila je Vodanović.

Foto: Ana Vuko / Galerija Galženica

U prizemlju galerije, Rakoci se predstavlja s radovima iz 1979. godine, nastalima pod mentorstvom Raula Goldonija, uključujući tzv. “drippinze” i crteže manjeg formata. „U ovim studentskim radovima anticipiraju se mnogi kasniji formalni aspekti njenog slikarstva. Već tada je pokazala sklonost minimalizmu, monokromiji i redukciji slikarskih sredstava, što je postalo temelj njene slikarske prakse“, dodaje Vodanović.

Izložba uključuje i pet prostornih instalacija, kreirajući crno-crveni ambijent na bijeloj podlozi, što slučajno korespondira s bojama Velike Gorice. „Kružna monokromna platna Rakoci prilagođava prostornim zadatostima galerije, stvarajući specifični slikarski ambijent“, ističe kustosica.

Foto: Ana Vuko / Galerija Galženica

Dubravka Rakoci diplomirala je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i od tada izlagala na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a njezini radovi nalaze se u zbirkama mnogih muzeja i galerija.

Izložba će biti otvorena do 25. listopada, nakon čega slijedi izložba mladog kipara Mateja Vukovića.

Objava Otvorena izložba Dubravke Rakoci “Kruženje” u Galeriji Galženica pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.