Prijava

Vaša prijava

Radivoje Jovičić: Obnova kupola na bazilici u Palmotićevoj vrhunac je zrelih godina moga rada

[]

U subotu, 21. rujna u svečanom ozračju te u nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, velikog broja stručnjaka konzervatora, svećenika isusovaca i vjernika, podignuti su tornjevi dviju bakrenih kupola na Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Blagoslovnu molitvu predvodio je provincijal Hrvatske pokrajine družbe Isusove o. Sebastian Šujević.

Podizanjem kupola na toranj bazilike najavljen je dovršetak konstrukcijske obnove za koju je ministarstvo osiguralo više od 20 milijuna eura. Dvije bogato ornamentirane bakrene kupole znatno su oštećene u potresu 2020. godine. U fazi konstrukcijske obnove cijelog crkvenog i samostanskog kompleksa a na prelazu prema cjelovitoj obnovi trebalo ih je restaurirati. Radi se o najzahtjevnijem restauratorskom pothvatu na bakrenim kupolama u Zagrebu i šire.

Pater Šujević je naglasio da je ovaj zahtjevan projekt obnove iziskivao najbolje majstore i stručnjake: “To je samo dokaz da se moraju pronaći ponajbolji majstori za te sitne i posebno lijepe detalje koji pokazuju Božju ljepotu, da bi se zaokružila ta hramska struktura”.

Posao je povjeren Radivoju Jovičiću, iskusnom stručnjaku u restauratorskom inženjeringu i izvedbama u bakru. On je dugi niz od 40 godina obavljao restauratorske radove na bazilici, a ovo bi, kako kaže, mogao biti i vrhunac dometa u njegovim zrelijim godinama. Kupole, na kojima se nalazi čak 480 detalja, izrađivane su tijekom 28 mjeseci.

“Postojali su tehnološki problemi zbog kojih se izvedba rastegnula na dvije i pol godine. Moderni bakar nije podatan za iskucavanje ornamentike jer nakon dužeg tretmana počne pucati unatoč kuhanju u vreloj pari, žarenju u vatri i ostalim raznim tradicijskim taktikama omekšavanja limova. Ipak su kupole zgotovljene, uspješno podignute na tornjeve, te se još treba gore na visini dovršiti spojna zona kupola sa objektom. Rađeno je dosta pozlate, to jest svagdje gdje su pronađeni tragovi izvorne pozlate.
U simbolične jabuke ispod križeva je pater Damir Kočiš ponovno dao ugraditi svečane Povelje o obnovi Bazilike. Kupole su vrlo dojmljive i svakome tko je prisustvovao njihovom vraćanju na tornjeve ostat će memoriran događaj koji se neće ponoviti unutar više generacija”, rekao nam je Jovičić.

Akademski kipar i viši konzervator-restaurator Radivoje Jovičić u prostoru Turopolja je godinama bio vrlo aktivan u promidžbi turopoljskih čardaka. Nakon razarajućeg potresa 2020. godine je vodio više projekata na obnovi vrijednih zagrebačkih spomenika graditeljstva. Kao što je svojevremeno napravio veliku bakrenu kupolu na dvorcu Lukavcu, u skorije vrijeme je izveo rekonstrukcije na značajnim tornjevima, spomenicima kulture u Remetama te na Preobraženskoj crkvi na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Objava Radivoje Jovičić: Obnova kupola na bazilici u Palmotićevoj vrhunac je zrelih godina moga rada pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.