Prijava

Vaša prijava

Održane radionice u Novom Čiču s ciljem edukacije mladih i djece i očuvanja okoliša

[]

U sklopu programa “Etno naselje Novo Čiče u svrhu edukacije djece i mladih o zaštiti prirode i okoliša“, u Novom Čiču su provedene radionice s učenicima Osnovne škole Novo Čiče. Ovaj program financirao je Grad Velika Gorica putem Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga u području zaštite prirode i okoliša. Program provode članovi Kulturno-umjetničkog društva „Čiče“ Novo Čiče sa stručnim suradnicima i to s brojnim ciljevima.

Glavni cilj programa je educirati djecu i mlade o tome na koji način čovjek utječe na prirodu, kako svatko od nas može smanjiti negativan utjecaj na prirodu. Neki od načina su recikliranje i odvajanje otpada po kategorijama, poticanje međusobne komunikacije među djecom i navođenje da razmišljaju o načinima na koji se sve ambalaža može ponovno upotrijebiti. Ujedno uče i što se sve nosi u mobilno reciklažno dvorište, gdje završava otpad, kako prepoznati pojedinu vrstu materijala i slično.

Kako bi ostvarili sve te zacrtane ciljeve, članovi KUD-a „Čiče“ Novo Čiče su u utorak, 24. rujna održali dvije radionice u suradnji sa učenicima Osnovne škole Novo Čiče. Riječ je o radionicama „Tradicijske sorte sjemena“ kroz koji su djeca prepoznavala sjemenje, učila o porijeklu sjemena, o banci sjemena i o tome kako sijati sjemenje u gredice. Na radionici je sudjelovalo 14 učenika. Druga radionica imala je temu „Tlo“ kroz koju je 15 učenika učilo o obradi tla, malčiranju, glistama i kompostu.

„Po prvi puta sam se upoznala s nekim sortama sjemena. Uživala sam u pripremi tla za sjetvu. Posadila sam sama luk i blitvu.“, rekla nam je jedna od polaznica radionice, Petra Lesinger.

Edukaciju je vodila Sendy Osmičević. Gospođa Osmičević je po struci magistra i inženjerka urbanog šumarstva zaštite okoliša i prirode koja iza sebe ima dugogodišnje iskustvo rada na temu održivost i ekologija u neprofitnom sektoru.

Ove radionice samo su dio programa. Uskoro slijedi i nastavak edukacije kroz provedbu tema okoliš i otpad te utjecaj klimatskih promjena na šumski ekosustav.

Program “Etno naselje Novo Čiče u svrhu edukacije djece i mladih o zaštiti prirode i okoliša“ financira Grad Velika Gorica. Ovim radionicama s učenicima nositelji projekta žele povećati razinu znanja djece i mladih  o vrstama otpada i važnosti zaštite okoliša, a što će biti mjereno pomoću anketnog upitnika koji se bude radio prije početka edukacije i nakon završetka edukacije. Ovime žele educirati djecu i mlade o klimatskim promjenama i utjecaju na okoliš, osvijestiti važnost hrane – pokazati im različite vrste sjemenja i upoznati ih postupkom sjetve na povišenim gredicama. Cilj je osvijestiti polaznike o važnosti očuvanja šuma i stabala kako bi se smanjila njihova sječa i povećao pozitivan stav prema stablima te upoznati polaznike s dijelovima stabla i upoznati ih s postupkom sadnje.

Objava Održane radionice u Novom Čiču s ciljem edukacije mladih i djece i očuvanja okoliša pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.