Prijava

Vaša prijava

FOTO Održana premijera predstave “Roža” s Anom Katulić u glavnoj ulozi

[]

U novouređenoj dvorani POUVG sinoć se održala premijera predstave “Roža (Cura s greškom)” s Anom Katulić u glavnoj ulozi. Riječ je o predstavi po njenom konceptu koji je uredila uz Žaka Branka Valentu. Za kostimografiju je zadužen bio Matej Vuković, za glazbu Ivan Grobenski, za scenski pokret Mia Štark, a cjelokupnu produkciju Štoos teatar.

Predstava “Roža (cura s greškom)” moderan je prikaz s motivima pripovijesti “Svoga tela gospodar” Slavka Kolara te sadrži sedam spelavanja. Kroz predstavu se kroz krepki i trpki humor otvaraju neuralgična i urgentna pitanja ugroženog položaja i vrednovanja žene danas; kad se mukom generacija žena izborena stečena prava u brojnim zemljama svijeta ponovno dovode u pitanje, dok se u drugima tek trebaju izboriti.

Izvedba Ane Katulić je emotivna, snažna i pomalo potresna u prikazu anomalija aktualne situacije u svijetu po pitanju stavova prema ženama. Predstava na svoj način poziva na dijalog i promišljanje o društvenim stajalištima, potiče raspravu i otvara brojna društvena pitanja o patrijarhalnim odnosima koje se često možda i ne usudimo pitati. Autori ne romantiziraju i ne osuđuju, već pozivaju na konstruktivni dijalog i iznalaženje rješenja.

“Njihova Roža nije heroina novog doba, već tiha snaga svojeg vremena čiji su snovi satkani od želje za humanošću, za priznavanjem i traženjem ispravnih ljudskih odnosa i ponašanja. Tamo gdje je počela sanjati Roža nastavljaju autori, dekonstruirajući romantizirani san da je za sreću dovoljno malo čarobne prašine i da se za ljubav baš sve u životu treba probati”, objašnjava autorski tim.

U predstavi je korištena glazba vokalnog ansambla Lado/ Ladarice: Turopoljski svati (Božo Potočnik), te Turopoljski drmeš (Dražen Kurilovčan ). Predstava je sufinancirana sredstvima Grada Velike Gorice kroz Program Javnih potreba u kulturi za 2024., a premijera je ostvarena u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Grada Velike Gorice.

Objava FOTO Održana premijera predstave “Roža” s Anom Katulić u glavnoj ulozi pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.