Prijava

Vaša prijava

Stiže Oglede festival: Otvorenje će biti ovog četvrtka uz Ljiljanu Mihaljević i “Gozbu”

[]

S velikim zadovoljstvom najavljujemo početak Oglede festivala izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi, koji će se održati od ovog četvrtka – 3. do 5. listopada u Velikoj Gorici. Iako nam vremenska prognoza nije baš ohrabrujuća, možda nas obraduje lijepo vrijeme. Ali ako i ne – imamo alternativu.

Ovogodišnji program oživjet će lokacije u Parku Plemenite Općine Turopoljske i novootvorenom Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja, okupljajući umjetnike i performere kroz niz interaktivnih i inovativnih izvedbi. U slučaju kiše otvorenje neće biti odgođeno, već će, kao i kod drugih izvedbi na otvorenom, doći do promjena lokacija.

Svečano otvorenje festivala zakazano je za četvrtak, 3. listopada, u 18:00 sati u Parku Plemenite opčine turopoljske, nakon čega će publika imati priliku sudjelovati u happeningu i instalaciji “Gozba” renomirane umjetnice Ljiljane Mihaljević. U slučaju kiše ovaj se događaj prebacuje u Interpretativni centar Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici na adresi Šetalište Franje Lučića 15.

O IZVEDBI

„Gozbu“ predstavlja raskošno postavljen švedski stol dužine 6 metara i visine 1.80 m. Stol je pun hrane i pića koji su ponuđeni posjetiteljima. Ali hrana je izvan dohvata ruke i posjetitelji moraju naći način kako da se domognu ukusnih zalogaja. U suvremenom potrošačkom društvu pružaju nam se brojne mogućnosti da iskoristimo ponude koje se prostiru pred nama. Taj raskošni stol je svima ponuđen, ali samo se najspretniji mogu domoći njegova sadržaja. Svi imamo uvid u njegovu ponudu, ali mnogi i uz tu ponudu ostanu gladni, jer, kao što znamo, stol je prilično visok, gotovo nedohvatan.

„Gozba“ je rebus – metafora našeg suvremenog društva u kojem prevladava oku vidljivo obilje koje nije dohvatno svima. Gozba je na neki način psiho-socijalni pokazatelj snalažljivosti pojedinca (publike) u svladavanju prepreka (visina stola) da bi došao do željenog cilja ( hrana i piće) te kako se kulturološka uvjetovanost prostora u kojem živi odražava na njegovo ponašanje.

Prvi dan festivala stoga donosi jedinstveni umjetnički doživljaj, postavljajući visoka (doslovno) očekivanja za naredne dane ispunjene interaktivnim performansima i tematskim radionicama.

NASTAVAK PROGRAMA DO SUBOTE

Dan nakon otvorenja, u petak 4. listopada, Oglede festival postaje dio manifestacije Petek na Gorice. Tog dana nas čeka nekoliko izvedbi koje će u slučaju kiše biti prebačene na lokaciju Tržnog centra i u Centar za posjetitelje Velike Gorice.

Performans Vice Tomasovića „Vice na Gorice“ koji će početi u 11 sati, kao i eat art akcija Nikoline Butorac koja će početi u isto vrijeme trebali bi se održati u Parku Plemenite Općine Turopoljske. U slučaju lošeg vremena oba performansa će biti prebačena na prostor Tržnog centra na adresi Trg kralja Petra Krešimira IV.

Večernji dio programa u kojem sudjeluje Debatni klub Velika Gorica od 18:30 sati će se u slučaju kiše održati u Centru za posjetitelje Turističke zajednice Velike Gorice, a u slučaju dobrog vremena, raspravu ćete moći slušati u Parku POT-a i to nakon Malog disca u parku by Vrisak. Završnica prvog dana bit će kazališna predstava Teatra Verrdi „Kronika nestajanja“ koja se neovisno o vremenu održava u dvorani Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja na adresi Šetalište Franje Lučića 15.

U subotu će u programu sudjelovati Kristina Vujica s arhitektonskom šetnjom, Juraj Šantorić s performansom „Jura i pl. Tur“, Josip Bišćan s neverbalnom predstavom „Ikar“, Kata Mijatović s performansom „Buđenje, Velika Gorica“, Nero s pokretnom instalacijom „Feelin’ safe yet?“. Završetak Oglede festivala glazbom će upotpuniti zaljubljeno-glazbeni elektro par Cura i Dečko od 20 sati.

Ovogodišnja tema “Dihotomija grada” istraživat će kako prostor oblikuje naš identitet i svakodnevno iskustvo, omogućujući posjetiteljima da grad vide kroz prizmu umjetnosti.

Pridružite nam se u Velikoj Gorici u Parku Plemenite Općine i budite dio umjetničke transformacije grada!

„Oglede“ organiziraju Štoos teatar i Galerija Galženica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, uz podršku Plartforme za medije i kulturu. Suorganizatori su Muzej Turopolja, Turistička zajednica Velike Gorice, Zaklada „Zamah“ te „Trećeprostor“ i Studio 9.  Oglede podupiru Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija putem programa Javnih potreba u kulturi za 2024.

 

Objava Stiže Oglede festival: Otvorenje će biti ovog četvrtka uz Ljiljanu Mihaljević i “Gozbu” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.