Prijava

Vaša prijava

SDP sa seniorima Velike Gorice obilježio Međunarodni dan starijih osoba

[]

SDP Velika Gorica danas je, povodom Međunarodnog dana starijih osoba, organizirao druženje sa sugrađanima. Predsjednica SDP-a Velika Gorica Ivana Mlinar i Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora Hrvatske, zajedno s članovima lokalnog Foruma seniora, obilježili su 1. listopada šetnjom kroz grad. Tom prilikom čestitali su seniorima njihov dan te im uručili simbolične darove, dok su u razgovoru saznali koji su njihovi najveći problemi, pišu u priopćenju.

Predsjednica Ivana Mlinar naglasila je kako su posljednje tri godine obilježene visokom inflacijom, uz značajan rast cijena osnovnih životnih namirnica, što je mnogim građanima, a posebno umirovljenicima, dodatno otežalo život. Umirovljenici su najviše pogođeni jer njihove mirovine nisu pratile rast troškova života. Mlinar je poželjela goričkim umirovljenicima povećanje njihovih teško stečenih mirovina, ali i mogućnost da uskoro biraju gradski ili županijski dom za umirovljenike, koji Velika Gorica predugo čeka. Također, izrazila je želju za adekvatnijom zdravstvenom skrbi u gradu, kako bi umirovljenici izbjegli putovanja u zagrebačke bolnice zbog specijalističkih pregleda.

Ivo Jelušić je istaknuo kako vladajuća HDZ-ova vlast brine više o sebi, bogatim bankarima i vlasnicima poduzeća nego o umirovljenicima. Naveo je kako je prosječna starosna mirovina u odnosu na prosječnu plaću pala na 39,2 posto, dok je HDZ obećavao rast na 60 posto.

SDP je, podjećaju, još prošle godine predstavio plan s dvije konkretne mjere koje bi omogućile povećanje mirovina za 50 posto u četiri godine. Plan uključuje izmjenu zakonske formule za usklađivanje mirovina, predlažući da se usklađivanje vrši prema povoljnijem parametru, bilo rastu cijena ili plaća. Prema tom prijedlogu, izdvajanja za mirovine porasla bi s 11 na 13 posto BDP-a, što je prosjek zemalja EU. SDP je ovaj prijedlog uputio u parlamentarnu proceduru prošle godine, ali ga vladajuća većina nije usvojila. Da su ga prihvatili, mirovine bi već sada bile veće za oko 8 posto. “Može se iz svega navedenoga zaključiti da HDZ i njegovi partneri očito ne vole umirovljenike i nemaju razumijevanja za njih, jer kada treba dati nekim drugima, pa i bogatima, onda se može i ima, a kada su u pitanju umirovljenici za njih se nema.”, navode iz goričkog SDP-a.

Objava SDP sa seniorima Velike Gorice obilježio Međunarodni dan starijih osoba pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.