Prijava

Vaša prijava

Grad Zagreb i Zagrebačka županija još uvijek šute o odabiru varijante za CGO Zagreb

[]

Na aktualnom satu Skupštine Zagrebačke županije vijećnik Ljubo Poljak (Most) zatražio je pisani odgovor na niz pitanja vezanih uz projekt Centar za gospodarenje otpadom Zagreb. Poljak je upozorio da dokument studije izvodljivosti predstavljen u javnoj nabavi nije isti onaj koji su donijele skupštine Grada Zagreba i Zagrebačke županije te da studija u cijelosti još uvijek javnosti nije predočena.

Kako smo pisali, krajem kolovoza dovršen je postupak javne nabave za predmet izrade idejnog projekta i studije utjecaja na okoliš te ishođenje lokacijske za CGO Zagreb. Tijekom procesa odabrana je jedna od triju varijanti postrojenja predloženih u izvornoj varijatni studije. Kako odabir varijante CGO-a sa sobom donosi brojne odgovore o sudbini gospodarenja otpadom zagrebačke regije, ali i otvara brojna nova pitanja, vrlo čudnim nalazimo da nitko o tome do današnjega dana nije obavijestio javnost.

Zato smo prvo poslali upite zajednici ponuditelja koja je odnijela tender. Pitali smo tvrtke EKONERG d.o.o. i IPZ UNIPROJEKT TERRA d.o.o. jesu li ugovori potpisani, imaju li ovlaštenje za davanje informacija ili izjava vezano za projekt te kako su ova pitanja definirana ugovorom. Učinili smo ovo povodom skromnog priopćenja koje Grad Zagreb medijima uputio početkom rujna.

Obje tvrtke izvođači odgovorile su nam isti dan. U tom trenutku ugovor još nije bio potpisan. “Nakon stupanja ugovora na snagu, uobičajeno je da naručitelj definira način komunikacije s javnošću”, odgovorili su nam iz Ekonerga. Iz IPZ-a su odgovorili sljedeće: “Kada se Ugovor potpiše, slijedi uvodni sastanak gdje će se imenovati odgovorne osobe te tko smije davati podatke na projektu”.

Nakon što su ugovori potpisani, o čemu smo saznali putem EOJN-a, doznali smo i da sadržavaju standardnu klauzulu o povjerljivosti, odnosno da izvođač smije davati informacije o projektu samo uz suglasnost Grada Zagreba.

I Grad Zagreb i Zagrebačku županiju podsjetili smo početkom rujna da još uvijek nismo dobili odgovore na pitanja iz lipnja i srpnja te smo im postavili nova pitanja. Tiču se ona procesa odlučivanja i financiranja, a sada i procesa informiranja javnosti o projektu CGOZ. Nismo dobili nikakve pisane odgovore.

U nastavku donosimo vezana medijska priopćenje Grada Zagreba od 7. rujna te Zagrebačke županije od 1. listopada.

Grad Zagreb: Vrijednost investicije procjenjuje se na 140 milijuna eura

Zagreb, 7. rujna 2024. – U skladu sa zaključkom Gradske skupštine koja je usvojila studiju izvodljivosti, Grad Zagreb je proveo postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Zagreb. Podsjećamo, CGO će se graditi na zemljištu u Resniku, uz pročistač otpadnih voda. Radi se o zemljištu kojem je Grad Zagreb 3. kolovoza ove godine ušao u posjed raskidom koncesije i preuzimanjem upravljanja pročistačem od strane gradskog poduzeća Vodoopskrba i odvodnja d.o.o.

Na natječaju je po kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude odabrana zajednica ponuditelja Ekonerg i IPZ Uniprojekt Terra. Vrijednost odabrane ponude je 474.800 eura, a rok za izradu projektne dokumentacije je 16 mjeseci. Vrijednost investicije u izgradnju samog CGO-a se procjenjuje na 140 milijuna eura.

Izrada studijsko-projektne dokumentacije za CGO Zagreb uključuje izradu idejnog rješenja, izradu Studije utjecaja na okoliš, izradu idejnog projekta, ishođenje uvjeta i ishođenje pravomoćne lokacijske dozvole.

Radi se o ključnom koraku s ciljem izgradnje CGO Zagreb u Resniku do 2028. godine, čija izgradnja je preduvjet za zatvaranje odlagališta otpada na Jakuševcu.

Zagrebačka županija: Prihvaćen izvještaj o izvršenju proračuna

Zagreb, 1. listopada 2024. – Na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije prihvaćen je Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci 2024. godine prema kojem su ukupni prihodi konsolidiranog* Proračuna ostvareni u iznosu od 136.853.792,91 eura i ispunjeni su na razini 53,45 posto plana. U istom razdoblju ostvareni rashodi konsolidiranog Proračuna iznose 102.181.881,95 eura što predstavlja 39,91 posto plana. Ukupni prihodi koji se odnose na Županijski dio Proračuna ostvareni su u iznosu od 66.887.995,42 eura i ispunjeni su na razini 50,61 posto plana, dok su ostvareni rashodi u iznosu 32.156.697,04 tj. 24,33 posto plana.

Članovi Skupštine primili su na znanje izvješća o radu, poslovanju i stanju za prošlu godinu za Županijske ceste ZŽ d.o.o., Distributivni centar za voće i povrće d.o.o., Gospodarenje otpadom d.o.o. te Poduzetnički centar d.o.o.

Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije dana je suglasnost za zaduženje dugoročnim kreditom u iznosu 15 milijuna eura, na rok otplate sedam godina za izvođenje investicijskih radova sanacije i obnove županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije.

Na sjednici je prihvaćeno polugodišnje Izvješće o radu župana, Izvješće o polugodišnjem izvršenju Akcijskog plana javnih potreba u zdravstvu te Izvješće o polugodišnjem izvršenju Akcijskog plana javnih potreba u socijalnoj skrbi. Donesen je Socijalni plan Zagrebačke županije za razdoblje od 2025. do 2027. godine koji daje strateške smjernice i plan djelovanja u cilju stvaranja uvjeta za efikasnu provedbu svih programa i aktivnosti s ciljem razvoja socijalnih usluga na području Zagrebačke županije. Također, donesen je i Program ublažavanja klimatskih promjena, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja za Zagrebačku županiju.

Na aktualnom satu vijećnike je zanimalo kada se može očekivati početak radova na dogradnji Glazbene škole Ferdo Livadić u Samoboru, koja će se škola prva moći realizirati sredstvima NPOO-a kao i dosadašnja realizacija projekata putem javnog poziva za obnovu zgrada javne namjene oštećenih potresom. Zanimalo ih je ostvaruje li Županija suradnju s nekom od europskih regija u području poljoprivrede kao i status županijskog projekta robnih marki. Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na studiju izvedivosti gospodarenja otpadom [istaknuo A.V.], pristupni put zgradi ispostave Doma zdravlja u Vrbovcu i javnu uslugu prijevoza putnika na području Zagrebačke županije.

Na početku sjednice prisegu je položio član Županijske skupštine Zagrebačke županije Dario Zurovec (Nezavisni).

*Konsolidirani ili ukupni proračun sastoji se od Županijskog proračuna s kojim raspolaže Županija i proračuna proračunskih korisnika (Zagrebačka županija ima 57 proračunskih korisnika) koji su samo evidencijski uključeni u Proračun.

Objava Grad Zagreb i Zagrebačka županija još uvijek šute o odabiru varijante za CGO Zagreb pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.