Prijava

Vaša prijava

Večeras otvorenje 2. Oglede festivala u Velikoj Gorici uz “Gozbu”

[]

Večeras će se, kiši unatoč, održati otvorenje 2. Oglede festivala u Velikoj Gorici. Prva izvedba će se zbog najavljenog lošeg vremena i kiše, održati u Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja na adresi Šetalište Franje Lučića 15, a sve počinje u 18 sati. Riječ je o performansu “Gozba” umjetnice Ljiljane Mihaljević.

„Gozbu“ predstavlja raskošno postavljen švedski stol dužine šest metara i visine 1.80 m. Stol je pun hrane i pića koji su ponuđeni posjetiteljima. Ali hrana je izvan dohvata ruke i posjetitelji moraju naći način kako da se domognu ukusnih zalogaja. U suvremenom potrošačkom društvu pružaju nam se brojne mogućnosti da iskoristimo ponude koje se prostiru pred nama. Taj raskošni stol je svima ponuđen, ali samo se najspretniji mogu domoći njegova sadržaja. Svi imamo uvid u njegovu ponudu, ali mnogi i uz tu ponudu ostanu gladni, jer, kao što znamo, stol je prilično visok, gotovo nedohvatan.

„Gozba“ je rebus – metafora našeg suvremenog društva u kojem prevladava oku vidljivo obilje koje nije dohvatno svima. Gozba je na neki način psiho-socijalni pokazatelj snalažljivosti pojedinca (publike) u svladavanju prepreka (visina stola) da bi došao do željenog cilja ( hrana i piće) te kako se kulturološka uvjetovanost prostora u kojem živi odražava na njegovo ponašanje.

O umjetnici:

Ljiljana Mihaljević, akademska slikarica i multimedijalna umjetnica diplomirala je na Accademia di Belle Arti u Firenci u Italiji.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU). Studijski i u sklopu umjetničkih rezidencija boravila je u New Yorku, Parizu, Leipzigu i Istanbulu.

Finalistica je izbora za THT nagradu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu (2016). Jedna je od predstavnica hrvatske video umjetnosti na Festivalu hrvatske kulture u Francuskoj „Croatie, la voici“, Marseille (2013.). Finalistica je izbora za nagradu “Josip Račić“ za izložbu godine, Zagreb (2010.). Finalistica je nagrade „Gaetano Moresi” za mladog umjetnika Italije, Bari (2003.). Od 2000. do danas izlaže u najuglednijim međunarodnim i domaćim galerijama i muzejima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Zadru, Varaždinu, Skopju, Ljubljani, Rotterdamu, Gdanjsku, Firenci, Mantovi, Rimu, Marseilleu, Strasburgu, Budimpešti, New Yorku i mnogim drugima. Živi i radi u Zagrebu i naokolo.

Ovaj program je pod pokroviteljstvom Cetine, PPS Galeković i Zvona catering.

„Oglede“ organiziraju Štoos teatar i Galerija Galženica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, uz podršku Plartforme za medije i kulturu. Suorganizatori su Muzej Turopolja, Turistička zajednica Velike Gorice, Zaklada „Zamah“ te „Trećeprostor“ i Studio 9. Oglede podupiru Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija putem programa Javnih potreba u kulturi za 2024.

Čitav program možete pronaći u nastavku:

Objava Večeras otvorenje 2. Oglede festivala u Velikoj Gorici uz “Gozbu” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.