Prijava

Vaša prijava

Stiže vodni val Kupe, ugrožena prigradska naselja Karlovca

[]

Nastavak obilnih oborina tijekom dana, noći i sutrašnjeg prijepodneva na području Gorskog kotara, Like, duž cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti i dalje može uzrokovati pojave bujičnih i urbanih poplava. Poseban naglasak je na bujičnim vodotocima – npr. Otuča, Lika, Gacka, bujice zadarskog područja i sl. Priopćenje Hrvatskih voda donosimo u cijelosti:

TRENUTNO STANJE OBRANA OD POPLAVA – 3.10.2024. u 10:00 sati

Redovne mjere: Kupa – Hrvatsko; Selo Kupa; Sutla – Zelenjak

Pripremno stanje: Bregana – Koretići; Drava – Osijek; Dunav – Batina, Aljmaš, Dalj; Gornja Dobra – Turkovići; Krapina – Kupljenovo; Kupa – Zapeć; Kupčina – Lazina brana; Sava – Drenje Brdovečko, Preljev Jankomir, Zagreb

Sava

Vrh vodnog vala rijeke Save iz Slovenije ušao je jutros na područje Hrvatske pri čemu dotok iznosi oko 1.500 m3/s.

Trenutačno, vodostaj Save u Zagrebu, četvrtak 3.10.2024. u 10:00 sati iznosi +296 cm s tendencijom laganog porasta. Očekivani maksimalni vodostaj Save u Zagrebu danas tijekom dana malo iznad razine od +300 cm, odnosno pola metra niže od razine za uspostavu redovnih mjera obrane od poplava. S obzirom da se kiša u Sloveniji očekuje i tijekom cijelog današnjeg dana, izgledno je da će doći do formiranja tzv. sekundarnog vodnog vala rijeke Save tijekom sutrašnjeg dana, petak 4.10.2024., čiji se vrh u Zagrebu očekuje sutra poslijepodne, petak 4.10.2024. na razinama od +400 cm, što znači da od sutra ujutro, petak 4.10.2024. možemo očekivati uvođenje redovnih mjera obrane od poplava na području grada Zagreba.

Danas poslijepodne, četvrtak, 3.10.2024. od 16:00 sati započet će se s otvaranjem ustave Prevlaka putem koje će se dio velikih voda rijeke Save upustiti u retenciju Lonjsko polje radi snižavanja vodostaja rijeke Save na području nizvodno od grada Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.

Kupa

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima, maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu očekuju se sutra popodne, petak 4.10.2024. na razinama iznad +800 cm, što znači da tijekom ove noći sa četvrtka na petak 3./4.10.2024. možemo očekivati uvođenje izvanrednih mjera obrane od poplava za karlovačko područje. Ukoliko se ostvare ovi vodostaji iznad +800 cm postoji mogućnost ugroze dijela objekata u prigradskim naseljima grada Karlovca. U koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite grada Karlovca pripremaju se vreće s pijeskom kao i box barijere, postavljaju se na otvore prema rijeci Kupi, a spremne su i crpke za prepumpavanje oborinskih zaobalnih voda.

Una

Od danas popodne, četvrtak 3.10.2024. očekuje se porast vodostaja rijeke Une na području Hrvatske Kostajnice. Vrh vodnog vala rijeke Une u Hrv. Kostajnici očekuje se tijekom subote 5.10.2024. na razini oko +400 cm (izvanredne mjere obrane od poplava).

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima vrlo je izgledno da će biti premašena razina od +300 cm, kada se vode rijeke Une počinju izlijevati na šetnicu u Hrv. Kostajnici. Iz tog razloga od jučer je ponovno postavljen sustav montažno-demontažnih barijera u dužini cca 540 metara za zaštitu Hrv. Kostajnice, a koji je prvi put postavljen i testiran u ožujku ove godine.

Objava Stiže vodni val Kupe, ugrožena prigradska naselja Karlovca pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.