Prijava

Vaša prijava

FOTO Obilježena 33. obljetnica osnutka 153. brigade Velika Gorica

[]

Danas je obilježena u Velikoj Buni 33. godišnjica osnutka 153. brigade HV – Velika Gorica. Okupljeni su položili vijence na spomen-obilježje Golubica na groblju u Velikoj Gorici te se uputili prema vojarni Satnik Josip Zidar. Ovdje je intonirana himna Republike Hrvatske i održana minuta šutnje za sve poginule i preminule članove brigade.

U nedjelju su članovi Udruge pripadnika 153. brigade položili vijence i zapalili svijeće na mostu na Kupi u Jankešima. Istoga dana obilježavanju u Donjem Hruševcu nazočilo je izaslanstvo udruge. U utorak je održana u crkvi Navještenja BDM u Velikoj Gorici sveta misa zadušnica za minule suborce.

“Vojska tadašnje države otimala je hrvatskom stanovništvu oružje, dok je naše protivnike naoružavala. Da bismo sačuvali što je naše i vratili oteto, Hrvati su počeli pružati žestoki otpor. U tom ozračju 3. listopada 1991. osnovana je 10. brigada teritorijalne obrane Velika Gorica koja je bila sila što je spriječila napredovanje neprijatelja prema Velikoj Gorici i Zagrebu. Radimo na izradi monografije o sudjelovanju postrojbe u Bosanskoj Posavini te izradi spomen-obilježja u Slavonskom brodu. Tamo smo izgubili 31 pripadnika”, rekao je predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV-a Velika Gorica Ivan Zagorac.

“Doprinos 153. brigade u obrani Hrvatske je ogroman. Od istoka Hrvatske i Bosanske Posavine do krajnjeg južnog bojišta, sva bojišta je prošla 153. brigada. Novi su izazovi pred nama”, rekao je u ime vlade RH i ministra unutarnjih poslova državni tajnik Darko Nekić.

“Danas odajemo počast mladićima čija je mladost prekinuta odvažnošću i voljom za obranu naše domovine. Oni su junaci i vitezovi naše države. Ponosan sam na suradnju Zagrebačke županije s braniteljskim udrugama”, rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

“Mi vam se divimo, ponosni smo na vas i zahvalni smo vam jer niste u miru prestali biti heroji. Najmanje što po branitelju može padati je kiša kažete jer 72 vas je za nas ostavilo živote”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

***

153. brigada HV-a osnovana je 3. listopada 1991. kao 10. brigada Teritorijalne obrane. 16. prosinca iste godine preimenovana je u ime na koje je danas ponosna. Kroz nju je prošlo 5818 pripadnika, a u Domovinskom ratu izgubila je 72 duše.

Svega nekoliko dana od osnutka, 7. i 8. listopada s pripadnicima postrojbi HV-a i MUP-a sudjelovala je u oslobađanju vojarne u Velikoj Buni, a potom su se nizala ratišta diljem Hrvatske. Brigada je borbeno djelovala na novljanskom, slavonsko-brodskom i oraškom ratištu, na prostoru Južnog bojišta u dubrovačkom zaleđu te hercegovačkom ratištu. 4. kolovoza 1995. godine, čekajući svitanje na pokupskom pravcu, tog ljetnog jutra zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske i policije bili su spremni za izvršenje ključne borbene zadaće – vratiti sav okupirani teritorij Republike Hrvatske.

Velikogorička brigada u sklopu vojno-redarstvene operacije „Oluja“ sudjelovala je u oslobađanju Gline, a prva je ušla u Topusko. Uslijedilo je čuvanje državne granice s Bosnom i Hercegovinom sve do 14. rujna 1995. godine kada se slavno vratila u Veliku Goricu gdje joj je priređen veličanstven doček.

 

 

Objava FOTO Obilježena 33. obljetnica osnutka 153. brigade Velika Gorica pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Tehnički muzej i Znanstveni piknik