Prijava

Vaša prijava

Rebalans proračuna: Veći porezni prihodi i plaće, procedura usporava infrastrukturu

[]

U prvih pola godine Grad Velika Gorica je ostvario 36,77% planiranih proračunskih prihoda i primitaka te 39% planiranih proračunskih rashoda i izdataka. Na klupama gradskih vijećnika naći će se sljedeći tjedan polugodišnji izvještaj o izvršenju te prijedlog rebalansa kojim se tekući velikogorički proračun reže sa 122 na 114 milijuna eura.

Realizacija poreznih prihoda je na 42,5% te se bilježi rast od 2,4 milijuna ili 13,5% u odnosu na 2023. godinu unatoč iznosu povrata poreza i prireza na dohodak po godišnjoj prijavi od 4,57 milijuna eura. Rebalansom se projekcija poreznih prihoda povećava za 8 milijuna na 55,8 milijuna eura, što bi značilo rast od 17% u 2024. godini.

U prvom polugodištu ostvaren je rast od 11,78% prihoda od pristojbi s realizacijom na od 35,77%. Prihodi od komunalnog doprinosa i naknada realizirani su u visini od 5,45 milijuna eura. Prihodi od komunalnog doprinosa iznose 1,7 milijuna eura i bilježe rast u odnosu na prethodno razdoblje sukladno izdanim rješenjima o gradnji za 47,6%. Prihod od komunalne naknade iznosi 3,7 milijuna eura i veći je u odnosu na prethodno razdoblje za 15% zbog povećanja broja obveznika te provođenja bolje naplate postojećih potraživanja.

Projekcija ovoga prihoda ipak je rebalansom umanjena za 20% na 15,26 milijuna eura u 2024. godini. Od toga se planira smanjenje očekivanja od komunalne naknade za 336 tisuća na 4,12 milijuna eura dok se iznos očekivanog komunalnog doprinosa umanjuje za 3,8 milijuna eura u odnosu na izvornu procjenu plana.

Neki projekti su krenuli, neki nisu

Prema očekivanjima, proračun usporava po pitanju infrastrukture. Pad prihoda od pomoći od 10% (13,2 milijuna eura) u odnosu na 2023. god. s realizacijom od 38% u prvih šest mjeseci u vezi je s rezovima u rebalansu. Reže se rashod za nabavu dugotrajne imovine za čak 20 milijuna eura te se očekuje pad primitaka od zaduživanja za još 8 milijuna eura.

Ne očekuje se ove godine sasvim izvjesna državna pomoć za autobusni terminal u Velikoj Gorici (1,9 milijuna eura) te županijska pomoć za Centar za starije i školu u Kurilovcu (1,2 milijuna eura). Umanjuju se projekcije refundacija iz EU u iznosu od 3,6 milijuna eura za projekte vrtića u Kolarevoj i Pokupskoj te centra za starije osobe. Za rashode za nabavu dugotrajne imovine utrošeno je zasad tek 10% predviđenoga novca.

“Rashodi za građevinske objekte realizirani su u iznosu 3.117.067,92 eur. Ostvarena je realizacija veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zbog većih ulaganja u kapitalne projekte Izgradnja novog objekta PŠ u Dubrancu, izgradnja novog mosta u Čičkoj Poljani, te obnovu i izgradnju cesta”, obrazlaže Komunalni ured za financije u izvještaju o realizaciji.

“Najveće smanjenje je iskazano u Razdjelu 006 – Upravni odjel za komunalne djelatnosti i promet, a odnosi se na smanjenje predviđenog plana za projekte Građenje nerazvrstanih cesta, Izgradnja DV u Kolarevoj, Izgradnja autobusnog terminala, Centar za starije osobe u VG, Izgradnja škole u Kurilovcu i ostali”, obrazlaže Komunalni ured za financije u rebalansu.

“U okviru kapitalnog projekta – Građenje nerazvrstanih cesta umanjuje se stavka rashoda za 9.703.675,00 eur, te planirani rashodi sada iznose 2.205.935,00 eur. Umanjuju se rashodi jer će se planirana izgradnja prometnica u Bratstvu I, Ulici E. Kvaternika, odvojka Ulice A. K. Miošića, Ulica Matice Hrvatske i prometnica S1 u PZ Vukovinsko polje dogoditi u sljedećem proračunskom razdoblju dok će se Ulice A. Šenoe, bana J. Jelačića i Gradićka ulica realizirati u manjem obimu od planiranog do kraja proračunskog razdoblja, jer će se s istima započeti u zadnjem tromjesečju”, navodi se u rebalansu.

Sukladno ovome, primici od zaduživanja planiraju se sa smanjenjem od 8,56 milijuna eura te iznose ukupno 4,88 milijuna eura. “Nove projekcije prihoda od pomoći su predložene se obzirom na potpisane ugovore i dinamiku ostvarenja očekivanih prihoda koji se ostvaruju kao potpora za provođenje određenih tekućih i kapitalnih projekta. Novo kreditno zaduženje povući će se u ukupnom iznosu od 1.273.000,00 eur što predstavlja visinu novog iznosa plana, a koristit će se za financiranje projekta -Građenje nerazvrstanih cesta u iznosu od 1.273.000,00 eur i projekta – Izgradnja dječjeg vrtića u Kolarevoj ulici u iznosu od 93.250,00 eur. Ostatak kredita odobren za financiranje navedenih projekata iskoristit će se i uključit u plan sljedeće godine”, obrazlaže se u rebalansu.

Možemo dodati da je dobar dio ovih projekata na svom putu. Za starački dom i školu u Kurilovcu u tijeku je postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju. Za rekonstrukcije Šenoine, Jelačićeve i Gradićke odabrani su izvođači te će se prije njih realizirati rekonstrukcija vodoopskrbnog sustava. Ovi su radovi u tijeku.

Sredstva za gospodarenje otpadom uvećana su za 66 tisuća eura opreme za novo Reciklažno dvorište Velika Gorica. Ono čeka uporabnu dozvolu. Sredstva za novo proširenje Mraclinske Dubrave prebačena su u narednu godinu. Sljedeće godine možda nas očekuju i natječaji za sortirnicu i kompostanu.

Do kraja ove godine se očekuju natječaji za projektnu dokumentaciju za Kurilovečku šetnicu i vrtić u Kolarevoj. Dio prethodne dokumentacije načinjen je za vrtić u Pokupskoj. Sljedeće godine se očekuje i projekt proširenja groblja Novo Čiče. Projekte pješačko-biciklističkih staza usporava rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Mijenja se trasa oborinske kanalizacije kod Vukovinskog polja. U proračun je kao novi kapitalni projekt ugrađena dogradnja OŠ Eugena Kumičića.

Potpisani novi kolektivni ugovori: Pet milijuna eura više za plaće

Rastu rashodi za zaposlene. Predviđa se rast za 13% u odnosu na izvorni proračun. Radi se o 4,8 milijuna dodatnih te ukupno 40 milijuna eura u 2024. godini. Pomoći od države ovdje igraju značajnu ulogu u financiranju te je u rebalansu ova brojka na konto plaća u osnovnim školama narasla za 1,7 milijuna eura.

“U odnosu na isto izvještajno razdoblje ovi su rashodi veći za 25,92%, a najvećim dijelom rast je zabilježen prema dogovorenim uvjetima iz kolektivnih ugovora za službenike i namještenike po pojedinim djelatnostima”, navodi se u izvještaju.

Rast se nastavlja i u 2024. godini: “Najveće učešće u rashodima za zaposlene kod proračunskih korisnika čine plaće i ostali rashodi zaposlenih djelatnika u osnovnim školama koje se financiraju iz sredstava Pomoći državne riznice i isti iznose 19.198.125 eur, a povećani su u odnosu na početni plan u iznosu od 1.777.440,00 eur što je rezultat rasta osnovice za izračun plaća i rasta materijalnih prava prema sklopljenim kolektivnim ugovorima zaposlenih u školstvu. Ovi rashodi su od 2020. godine sastavni dio konsolidiranog proračuna Grada i prikazuju se kao evidencijski podatak u konsolidiranom proračunu i glavnoj knjizi riznice bez stvarnog priljeva i odljeva sredstava preko žiro računa”, navodi se u rebalansu.

Više novca će se izdvajati i za ostale zaposlenike grada. Za proračunske korisnike čije se plaće, doprinosi i ostali rashodi za zaposlene financiraju iz općih prihoda proračuna planirano je izdvajanje u visini 17,7 milijuna eura, što predstavlja povećanje u iznosu od 2,8 milijuna eura u odnosu na izvorne projekcije.

“Na ukupno povećanje potrebnih sredstava za podmirenje ove vrste rashoda utječe djelatnost predškolskog odgoja za koju je predviđeno povećanje u iznosu od 2.235.000,00 eur, u djelatnosti kulture povećanje za iznos od 45.000,00 eur, u djelatnosti športa za 41.600,00 eur, u djelatnosti protupožarne zaštite iznos od 374.760,00 eur, a u djelatnosti osnovnog školstva predviđeno je povećanje u iznosu od 205.605,00 eur (rashodi se odnose isključivo na financiranje troškova aktivnosti Produženog boravka te pokriće dijela troškova unutar projekta Svako dijete ima pravo na obrazovanje)”, navodi rebalans.

Rashodi za zaposlene izvršeni su u iznosu od 8 milijuna eura ili 53,23% od plana i odnose se na djelatnike dječjih vrtića, ustanova kulture, Javne vatrogasne postrojbe, Razvojne agencije Grada Velike Gorice, Centra za djecu i mlade, Ustanove za upravljanje športsko rekreacijskim centrom i na plaće djelatnika u produženom boravku te pomoćnike u nastavi osnovnih škola.

Rashodi za zaposlene u Gradskoj upravi planirani su u visini od 3,72 milijuna eura s neznatnim povećanjem od 28 tisuća eura. Rashodi za zaposlene kod proračunskih korisnika u visini od 36,7 milijuna eura značajno rastu za 4,82 milijuna eura.

Plaće (bruto) ostvarene su u ukupnom iznosu od 15,4 milijuna eura, doprinosi na plaće u iznosu 2,46 milijuna eura i ostali rashodi za zaposlene (otpremnine, jubilarne nagrade i druge naknade po kolektivnom ugovoru) u iznosu od 907 tisuća eura.

Objava Rebalans proračuna: Veći porezni prihodi i plaće, procedura usporava infrastrukturu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.