Prijava

Vaša prijava

Oldtimerizam kao izvanškolska aktivnost: Djeca slušala predavanje o starodobnim vozilima

[]

Učenici Osnovne škole Novo Čiče su imali priliku čuti nešto što do sada vjerojatno još nisu mogli – predavanje od odltimer vozilima. Dalibor Matija Sabo iz Oltimer kluba Turopolje održao im je predavanje u sklopu projekta “Oldtimerizam kao izvanastavna aktivnost” jer, kako kažu, ipak na mladima svijet ostaje.

Na predavanje je stigao s uščuvanim traktorom Eicher kako bi ih podučio o ovoj zanimljivoj aktivnosti. “Primijetio sam da djeca ne razumiju što je to oldtimer i koliko to vrijedi, već su mislili da sam siromašan i da vozim stari auto. Odlučio sam pokrenuti ovaj projekt upravo da nauče više o oldtimerizmu, predložio sam učiteljici Josipi Kos koja je bila oduševljena i tako je krenuo projekt”, govori nam Sabo.

“Učenici su imali mnogo pitanja, a najviše ih je razveselila vožnja traktorom – za neke je to bila prva vožnja traktorom u životu. Učenici su jako motivirani za ovu izvannstavnu aktivnost koja se prvi puta odvija u našoj školi koja uvijek potiče suradnju naših učenika i lokalne zajednice. Nastavljamo dalje s programom. Vesele nas novi susreti s oldtimerašima”, dodaje učiteljica Josipa Kos.

Zamišljeno je da svakog mjeseca dođe jedan predavač, da imaju posjete i radionice. “Tako će u listopadu ići u Gradiće gledati oldtimer motore kod Feniksa Sinkovskog, u prosincu u Mičevec gledati Willyise kod Vladimira Štarkelja, ići će i kod Vladimira Gašpareca. Dolazi nam i Romina Rešetar pokazati da su i žene ravnopravne u oldtimerizmu, Valentino Valjak, autor monografije o automobilizmu u Hrvatskoj održati predavanje te Miroslav Grahovac.”

Ovo je odličan način da djeca nauče nešto novo i zanimljivo. “Učenici su bili oduševljeni. Slušali su o povijesti, kako su traktori nastali i o svemu vezanom uz oldtimerizam, no najviše im se svidjelo kad sam ih provezao”, zaključuje Sabo.

Objava Oldtimerizam kao izvanškolska aktivnost: Djeca slušala predavanje o starodobnim vozilima pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.