Prijava

Vaša prijava

Provalnik u DVD Ruča osuđen na osam mjeseci zatvora: “Osjećam se kao rob, pas i ja jedemo isto”

[]

Muškarac iz Varaždina s boravištem u Ruči r. 1982. godine nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci uvjetne zatvorske kazne s rokom kušnje od tri godine za tri kaznena djela o kojima smo pisali.

Donosimo relevantne dijelove nepravomoćne presude.

Dvije krađe na štetu istog čovjeka

Dana 03. veljače 2024. u vremenu od 04,00 sati do 18,00 sati u Orlama […] došao do obiteljske kuće vlasništvo […] i uporabom podesnog predmeta otvorio ulazna vrata i ušao u prostorije kuće gdje je iz hodnika uzeo i za sebe zadržao motornu pilu marke “Husquarna”, model “440”, starosti godinu dana, nepoznatog serijskog broja, te je zatim došao do ostave gdje je uzeo i za sebe zadržao flaksericu marke “Husquarna”, modela “323R”, starosti 8 godina, nepoznatog serijskog broja, zatim je u prostorijama dnevnog boravka uzeo i za sebe zadržao televizor marke “VIVAX”, crne boje, starosti 6 godina, nepoznatog serijskog broja, a sve stvari su ukupne vrijednosti 400,00 eura.

U vremenskom razdoblju od 23. ožujka 2024. od 17,30 sati do 24. ožujka 2024. do 07,00 sati, u Orlima, Ruča […] prišao parkiranom osobnom automobilu marke “Nissan Almera”, registarskih oznaka […]  vlasništvo […], koji je bio parkiran izvan ograđenog dvorišta, kamenom razbio staklo na vozačevim vratima, te kroz nastali otvor podigao ručicu za otvaranje poklopca motora, te je zatim prišao istome, podigao poklopac motora, odvojio kablove sa akumulatora te uzeo i za sebe zadržao akumulator nepoznate marke, snage 75 ampera, vrijednosti 100,00 eura.

Uhvaćen pri provali u DVD Ruča

Dana 28. svibnja 2024. oko 23,25 sati, u mjestu Ruča kbr. 13, došao ispred DVD-a Ruča, prišao sa stražnje strane DVD-a, te potiskivanjem otvorio slabo zatvoreni drveni prozor dimenzija 1,20 x 0,50 cm, zatim ušao u unutrašnjost gdje je uzeo i za sebe zadržao 20 komada gumenih podloga dimenzija 0,50 x 0,50 cm, ukupne vrijednosti od 500,00 eura, dakle, s namjerom da provaljivanjem dođe do stvari iz zatvorenog prostora i tuđe pokretne stvari oduzme drugome s ciljem da je protupravno prisvoji.

Iz službene zabilješke PUZ, Policijske postaje Velika Gorica o dojavi od 28. svibnja 2024., proizlazi kako su dana 28. svibnja 2024. zaprimili dojavu […] koji je naveo da je pripadnik DVD-a Ruča iz Orla, Ruča kbr. 13 i da su kod DVD-a zatekli osobu u provali. Dolaskom na mjesto događaja i obavljenim razgovorima
sa […], te izvršenim vizualnim pregledom mjesta događaja utvrđeno je kako je dana 28. svibnja 2024. u 23,25 sati na navedenoj adresi u DVD-u Ruča, […] prišao s prednje strane DVD-a, te potiskivanjem otvorio slabo zatvoreni drveni prozor dimenzija cca 1,20 x 0,50 m, zatim ušao u unutrašnjost gdje je uzeo gumenu podnu oblogu dimenzija cca 0,50 x 0,50 m x 20 komada koje je iznosio i slagao van na travnjak ispred samog DVD-a, a kojom prilikom su naišli […] koji su zadržali […] do dolaska policije. U daljnjem razgovoru […] je naveo kako prilikom događaja nije nastala nikakva šteta. Obavljen je razgovor sa […] koji je potvrdio navode događaja, te naveo kako u mjestu Ruča neprijavljeno boravi zadnjih 10 mjeseci na adresi Ruča […] gdje i radi.

Nadalje, iz zapisnika o ispitivanju prisutnosti alkohola, opojnih droga ili lijekova u organizmu proizlazi kako je kod osumnjičenika […] utvrđena koncentracija alkohola od 0,94 g/kg.

Okrivljenik: Osjećam se kao rob, krao sam zbog bijede

Okrivljenik […] je tijekom dokazne radnje svojeg ispitivanja priznao počinjenje inkriminiranih mu kaznenih djela navodeći da je sve počinio s obzirom na njegovo imovinsko stanje. Radi po cijele dane, nije plaćen i jednostavno nema osnove za život. Neobrijan je, neuredan i ovu majicu i hlače nije skidao sa sebe mjesecima. Sva ta djela nije počinio iz nekakve koristi, nego iz nužne sile i iz bijede. Navodi da radi kod […] i brine o konjima, a on ga ne plaća, niti poštuje i jednostavno se osjeća kao rob. Nitko ni da se zabrine, ni da se ko zapita, te navodi da nema druge odjeće osim ove na sebi i niti se ko trudi nešto nabaviti. Sve to ne bi napravio da ima normalan život, da se ima gdje oprati, da se ima u čisto presvući. Kod […] nema ni vode, ni ničeg, a ovaj novac je potrošio na kruh i za psa da mu može kupiti hranu da i on ne oskudijeva jer već kad ima psa da njega ne pati jer je preuzeo odgovornost za njega. Pas je dva tjedna jeo mekinje i suhi kruh, pa je odvojio po 2,00 – 3,00 eura da psu kupi hrane. Navodi da on i pas praktički isto jedu. Iskreno se kaje zbog počinjenja djela i nada se da više neće biti u takvoj situaciji da bude prisiljen raditi gluposti, te će se potruditi na druge načine a ovo je bilo krajnje, stvarno je bio prisiljen. Iz zapisnika o zaprimanju kaznene prijave od 25. ožujka 2024., proizlazi kako je u Policijsku postaju pristupio […], iz Orla, Ruča […], te prijavio da mu je tijekom noći netko izvršio provalu u njegovu obiteljsku kuću na navedenoj adresi, iz koje mu je zatim otuđen televizor, motorna pila i flakserica.

Objava Provalnik u DVD Ruča osuđen na osam mjeseci zatvora: “Osjećam se kao rob, pas i ja jedemo isto” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.