Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica u finalu za najbolji grad Hrvatske u Eco City kategoriji

[]

Tijekom šest godina održavanja izbora za najbolje gradove Jutarnjeg lista i portala gradonačelnik.hr, nagradu za ekološka dostignuća i gospodarenje otpadom, poznatu kao Eco City, dva puta su osvojili Osijek i Koprivnica, dok su Jastrebarsko i Križevci dobili priznanje jednom. Ove godine u finalu se nalaze Crikvenica, Križevci, Krk, Osijek i Velika Gorica.

Gradovi se ocjenjuju prema 12 kriterija, uključujući postojanje strateškog okvira za zaštitu okoliša, provođenje edukativnih kampanja o gospodarenju otpadom, sustav najma javnih bicikala ili sličnih prijevoznih sredstava, energetski obnovljene zgrade pod gradskom upravom, postotak odvojeno prikupljenog otpada, udio biciklističkih staza te broj punionica za električna vozila.

Velika Gorica se ističe kao grad s najvećim brojem solarnih elektrana u Hrvatskoj. Prva solarna elektrana postavljena je na OŠ Novo Čiče, s kapacitetom od 65,10 kWp i godišnjom proizvodnjom od 68,355 kWh. Nedavno je na još 22 javna objekta instalirano dodatnih 588,4 kWp, s očekivanom godišnjom proizvodnjom od preko 604.000 kWh. Grad se može pohvaliti energetski učinkovitim sustavom javne rasvjete te obnovom 25 zgrada sredstvima iz fondova EU. Sustav pročišćavanja otpadnih voda obuhvaća 85% kućanstava. Na području Velike Gorice nalazi se 20 elektropunionica, od kojih je pet u gradskom vlasništvu, omogućujući građanima besplatno korištenje, a postavlja se i nova brza punionica.

Za ljubitelje biciklizma, grad nudi najam bicikala na pet lokacija. Građanima su na raspolaganju četiri reciklažna dvorišta, a 35% otpada se odvojeno prikuplja. Grad Velika Gorica ulaže značajan trud u edukaciju građana kroz kampanje poput projekta “Solarni grad”, u sklopu kojeg je održano 18 radionica o klimatskim promjenama i solarnoj energiji za djecu, te edukacije za odrasle u gradskim četvrtima. U projektu “Zeleni laboratoriji” planira se sadnja voćnjaka kod OŠ Nikole Hribara, dostupnog svim građanima, uz sustav navodnjavanja koji koristi prikupljenu kišnicu s krova škole. Također, u tijeku je izgradnja istražne geotermalne bušotine, koja je korak prema korištenju geotermalne energije.

Pobjednike izbora za Najbolji grad proglasit će 5. prosinca u Šibeniku

Objava Velika Gorica u finalu za najbolji grad Hrvatske u Eco City kategoriji pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.