Prijava

Vaša prijava

Velikogorička književnica Darija Žilić postala članica Slavenske akademije u Varni

[]

Velikogorička književnica Darija Žilić početkom listopada pridružila se Slavenskoj Akademiji u Varni. Ova vijest dolazi nakon njezina sudjelovanja na festivalu Orpheus u Plovdivu, Bugarska, gdje je ove godine predstavila svoje radove.

Žilić, koja je 2020. godine osvojila nagradu Orpheus za izvanrednu pjesničku izvedbu, nastavlja svojim uspjesima. U svibnju ove godine sudjelovala je na pjesničkom festivalu “Poetske sinteze” u Bitoli, Makedonija. Na tom festivalu promovirani su prijevodi njenih knjiga na makedonski jezik, među kojima su i naslovi “Pleši, Modesty, pleši” i “Prsti i prerije”, a izdao ih je Nova iz Bitole.

Darija Žilić autorica je šesnaest knjiga koje obuhvaćaju poeziju, prozu, oglede, kritike te intervjue. Njena knjiga “Pleši, Modesty, pleši” nagrađena je 2010. godine nagradom Kiklop za najbolju pjesničku knjigu u Hrvatskoj, dok je “Muza izvan geta” osvojila nagradu Julije Benešić za najbolju esejističku knjigu.

Osim što je priznata autorica, Žilić je članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te PEN centra u Hrvatskoj, što dodatno potvrđuje njen značaj u hrvatskoj književnoj sceni.

Objava Velikogorička književnica Darija Žilić postala članica Slavenske akademije u Varni pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.