Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica u borbi protiv “tihih ubojica”: Gradonačelnik i stručnjaci pozivaju na povećanje svijesti o zdravlju

[]

Danas se do 13:00 sati, na parkiralištu ispred Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici (Trg kralja Tomislava 1) održava javnozdravstvena akcija “Lov na tihog ubojicu”. Akcija je dio nacionalnih kampanja “Misija 70/26” i “Znaš li svoj broj”, s ciljem podizanja svijesti o prevenciji i kontroli kardio-reno-metaboličkih bolesti, koje su vodeći uzrok prerane smrtnosti. Akciji se danas pridružilo mnogo građana.

Akciju je danas posjetio gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima, ali i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner. Gradonačelnik Ačkar je zahvalio organizatorina na inicijativi, ali i tome što su među gradovima u kojima provode ovu akciju svrstali i Veliku  Goricu. “Velik je odaziv naših sugrađana koji će iskoristiti priliku da dobiju i stručne savjete. Uspjeli smo dobiti najveće stručnjake iz Hrvatske da dođu, stoga pozivam sve da nam se priključe u idućih dva sata kako bi dobili informacije koje inače mogu dobiti od liječnika. Velika hvala svima”, govori.

Provjera tlaka, kolesterola i šećera važne su stavke koje bi svim generacijama trebale biti redovno na listi pregleda, jer upravo to su tihe ubojice koje uzrokuju bolesti od kojih je danas najveći broj smrtnih slučajeva. Akademik i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner je zahvalio gronačelniku što je prihvatio da se akcija održio i u Velikoj Gorici te podsjetio na važnost ovakvih akcija. “Akcija nije važna samo zašto što ćemo nekoliko stotina ljudi izmjeriti tlak, šećer u krvi i kolesterol već više zbog toga da se podigne svijest o tome da su pušenje, ne kretanje, srčane bolesti, povećani šećer i krvni tlak ubojice broj jedan u Hrvatskoj. To su najčešći uzroci srčanih bolesti od kojih je vrlo visoka smrtnost. Mnogi toga nisu svjesni jer nema jasnih simptoma i ne možemo ponekad neke od tih stvari prepoznati, ali ako smo osviješteni da je to važno onda ćemo to kontrolirati i na vrijeme otkriti bolesti i reagirati promjenom životnih navika i lijekovima. Riječ je o bolestima od kojih umire dvije trećine Hrvata. Ugrožene su i žene i muškarci”, zaključuje.

Na akciji se pridružio i akademik Bojan Jelaković, ujedno i predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju koji dodatno ističe važnost pregleda. “Velika Gorica se pridružuje gradovima koji brinu za zdravlje svojih građana. Želja nam je ovom akcijom koju provodimo na razini cijele Hrvatske građanima istaknuti koliko je važno kontrolirati naše brojke i razine jer te provjere nisu tako teške niti komplicirane. Bitno je osim da budemo svjesni i paziti na faktore rizika i da svatko postane odgovoran za svoje zdravlje. Prevencija je zajednički posao naroda i zdravstvene struke”, govori te ističe kako je ovo samo prva akcija u našem gradu te će nastaviti dolaziti i idućih godina.

Dodaje i kako liječenjem ta dva faktora rizika možemo spriječiti 85% smrtnosti u Hrvatskoj. Važno je napomenuti, govori, da i žene umiru od hipertenzije i to pet puta više nego od raka dojke. Porazna je činjenica da su te brojke i smrtnost od tih bolesti i kod žena u porastu.

Ivan Pečin iz Hrvatskog društvo za aterosklerozu, ujedno i i suorganizator ovog događaja zahvalio je na podršci Grada te vatrogascima Javno vatrogasne postrojbe te istaknuo kako se nada da će se građani odazvati i saznati svoj broj.

Akciji se stignete pridružiti još pola sata.

Objava Velika Gorica u borbi protiv “tihih ubojica”: Gradonačelnik i stručnjaci pozivaju na povećanje svijesti o zdravlju pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.