Prijava

Vaša prijava

U petak otvorenje izložbe “Ševčenkov kvantni skok”

[]

U petak, 18. listopada 2024. godine, s početkom u 18:00 sati, u Galeriji Trumbetaš bit će otvorena izložba modernog ukrajinskog plakata pod nazivom “Ševčenkov kvantni skok”.

Ova jedinstvena izložba posvećena je velikom ukrajinskom misliocu i reformatoru Tarasu Ševčenku, s ciljem približavanja ukrajinske nacionalne manjine i novih sugrađana lokalnoj publici, osobito onih koji su zbog rata pronašli utočište u Hrvatskoj.

Plakati, koje je izradio poznati kijevski ilustrator Oleksandr Grekhov, nastali su tijekom ruske agresije na Ukrajinu kao simbol otpora, prikazujući Ševčenka u neobičnim ulogama svjetski poznatih stvarnih i izmišljenih ličnosti. Izložba “Ševčenkov kvantni skok” spaja povijesne i fiktivne likove, modernizirajući ih na kreativan način.

Posjetitelji će tako moći vidjeti Ševčenka u ulogama poznatih ličnosti kao što su Albert Einstein, Elvis Presley, David Bowie, te popularnih likova iz svijeta filma i pop kulture, uključujući Jacka Sparrowa, Terminatora, Spider-Mana, pa čak i Fridu Kahlo. Ispod svake ilustracije nalazi se objašnjenje koje otkriva poveznicu između Ševčenka i prikazanih likova, nudeći dublji uvid u povijesne i kulturne kontekste.

Izložba je prilika za “kvantne skokove” kroz paralelne svjetove fikcije i stvarnosti, gdje se povijesne ličnosti prepliću s modernim ikonama. Kroz ovu kreativnu perspektivu, posjetitelji mogu upoznati novog, moderniziranog Ševčenka te istražiti priče i misli koje su bliske svakom Ukrajincu.

Biografija umjetnika:
Oleksandr Grekhov je ukrajinski ilustrator iz Kijeva, poznat po stvaranju post-ironijskih ilustracija za medije i društvene mreže od 2017. godine. Surađivao je s brojnim kulturnim institucijama, ministarstvima i dobrotvornim organizacijama, a njegovi radovi nalaze se u muzejima i privatnim zbirkama diljem Ukrajine.

Ova izložba pruža jedinstvenu priliku za upoznavanje s bogatom ukrajinskom kulturom i naslijeđem, kroz suvremenu umjetnost i inovativan pristup povijesnim temama.

Objava U petak otvorenje izložbe “Ševčenkov kvantni skok” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.