Prijava

Vaša prijava

Predstavljena slikovnica “Maksov prvi potres” – edukacija najmlađih o kriznim situacijama

[]

Danas je u prostorijama Zagrebačke županije predstavljena slikovnica „Maksov prvi potres“ autora Marka Totha. Ova ilustrirana edukativna knjiga namijenjena djeci predškolske i školske dobi na jednostavan i prilagođen način informira o potresima i zaštitnim ponašanjima, uz uključene psiho-edukacijske elemente.

Autor, dr. sc. Marko Toth, psiholog, prisjetio se trenutka kada je nastao tekst. „U momentu kada je nastao tekst, kada sam išao kroz jednu jutarnju gužvu u prometu, nitko nije mogao ni slutiti da će se kroz dva tjedna u Sisačko-moslavačkoj županiji dogoditi ponovno potres, što mi je bila neka potvrda, znak, da progovaram o važnoj temi“, rekao je, zahvalivši se svima koji su podržali projekt, a posebno ilustratorici Doroteji Bačurin.

Izdavanje slikovnice sufinancirala je Zagrebačka županija s iznosom od 3.900 eura, a knjiga će biti dostupna u školskim knjižnicama diljem županije.

Zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec, naglasio je važnost ovog projekta: “Nažalost, svi se još uvijek sjećamo koliko su potresi koji su pogodili Zagreb, Zagrebačku i Sisačko-moslavačku županiju bili traumatično iskustvo za sve nas, a poglavito one najmlađe. Upravo iz tih razloga, Zagrebačka županija odlučila je uključiti se u ovaj projekt, prepoznajući pritom važnost obrazovanja i pripreme djece za krizne situacije“, istaknuo je.

Kolarec je također osvrnuo na obnovu javnih zgrada oštećenih u potresu. Spomenuo je nedavno otvorenu školu s vrtićem u Dubrancu, u vrijednosti od 3 milijuna eura, te obnovu Pučkog otvorenog učilišta u Zaprešiću, čija je obnova financirana s 3,1 milijun eura. Do sada je Zagrebačka županija ugovorila 117 projekata vrijednih 38,5 milijuna eura, od kojih je 85 u potpunosti završeno što ih posebno veseli.

Recenzentica slikovnice, prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić, istaknula je važnost knjige za djecu i njihove obitelji. Posebno je pohvalila način na koji slikovnica prikazuje “duboke tektonske promjene u zemlji, ali i psihološke promjene koje na sličan način pogađaju našu psihu.”

Dekanica Veleučilišta Velika Gorica, dr. sc. Tamara Čendo Metzinger, osvrnula se na ulogu Veleučilišta u društvenom razvoju. “To činimo kroz različite aktivnosti humanitarnog karaktera, javno-zdravstvene aktivnosti, ali prije svega edukativne i obrazovne aktivnosti čiji je cilj prijenos specifičnih znanja i vještina naših specifičnih studijskih programa radi boljitka i kvalitete života lokalnoj zajednici“, rekla je Čendo Metzinger, zahvalivši Županiji na podršci i u ovom i u brojnim drugim projektima.

Objava Predstavljena slikovnica “Maksov prvi potres” – edukacija najmlađih o kriznim situacijama pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.