Prijava

Vaša prijava

Veleučilište Velika Gorica na pilot demonstraciji EU projekta SILVANUS u Vučevici

[]

Predstavnici Veleučilišta Velika Gorica, koji sudjeluju u provedbi EU projekta SILVANUS, prisustvovali su pilot demonstraciji i pratećim aktivnostima u Vučevici, Splitsko-dalmatinska županija, gdje su prezentirana rješenja koja se razvijaju kroz projekt.

Cilj pilot demonstracije, radionica, predstavljanja i sastanaka bio je predstaviti tehnička i tehnološka rješenja, pregledati dosadašnje aktivnosti te planirati buduće korake u provedbi projekta, uz istovremenu koordinaciju stručnog i administrativnog nadzora nad projektom i razmjenu znanja i iskustava među partnerima. Projektne aktivnosti održane su na lokaciji Javne ustanove Vatrogasni centar za edukaciju i tehnološki razvoj Split – Vučevica “VA.C.E.T.RA.S.”, gdje je ustanovljena institucija prezentirana sudionicima. Kroz prezentacije i druge aktivnosti, sudionici su dobili detaljan uvid u djelokrug ustanove, što predstavlja čvrstu osnovu za daljnju suradnju. Također je organiziran posjet Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Splita.

Ispred Veleučilišta Velika Gorica, u brojnim aktivnostima sudjelovali su dr. sc. Martina Mihalinčić, prof. struč. stud., prof. dr. sc. biotech. Sanja Kalambura, prof. str. stud., Igor Milić, v. pred. mag. ing. admin. chris. te Antonio Klobučar, mag. geogr., mag. oec.

Koordinator EU projekta SILVANUS je Università Telematica Pegaso iz Italije, a Veleučilište Velika Gorica, uz 48 partnera, čini dio snažnog međunarodnog konzorcija koji obuhvaća 15 država članica EU, Indoneziju, Australiju i Brazil. Ovim projektom, financiranim iz programa Obzor2020, razvija se inovativna platforma za upravljanje šumskim požarima, koja će omogućiti prevenciju, kao i brže i učinkovitije suzbijanje požara. Projekt predviđa i implementaciju inovativnih pilot scenarija, uključujući detaljne opise lokacija, aktivnosti i očekivanih ishoda. Raznovrsni interdisciplinarni partneri omogućit će prikupljanje širokog spektra korisnih informacija koje će se integrirati u platformu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 24 milijuna eura, a započeo je 1. listopada 2021. godine. Trajat će 42 mjeseca, s očekivanim završetkom u travnju 2025. godine.

Objava Veleučilište Velika Gorica na pilot demonstraciji EU projekta SILVANUS u Vučevici pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.