Prijava

Vaša prijava

Kapelica s poviješću iz 1896. godine: Prvo je bila dio goričke bolnice, a danas Centra za odgoj i obrazovanje

[]

Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica u Zagrebačkoj 90 trenutno je u procesu obnove nakon potresa, to je mnogima znano. Međutim, možda je manje poznato da je u tom prostoru prije mnogo, mnogo godina zapravo bila bolnica. Prilikom gradnje bolnice tamo je izgrađena i kapelica Anđela čuvara koja čvrsto stoji i dan danas.

Nakon promjene raznih režima, kapelica je prije 30. godina obnovljena i posvećena, a danas je obilježena ta obljetnica u društvu mons. Zlatka Korena. Ravnateljica Centra, Nikolina Barišić, ispričala nam je malo o povijesti ovog zanimljivog mjesta.

“Kapelica ima zanimljivu povijest koja seže u daleku 1896. godinu kada je izgrađena. Međutim kapelica u ovom stanju je ovdje od 1939. godine. Ova zgrada je zapravo nekadašnja bolnica, ali od uspostavljanja obrazovnog rada kapelica je ostala tu. Godine 1945. godine je u drugom političkom režimu kapelica zatvorena i nije imala svrhu, a onda dolaskom i stvaranjem naše Hrvatske su donatori, građani i tadašnji ravnatelj Centra prepoznali potrebu da i dalje imamo kapelicu“, govori Barišić.

Više o velikogoričkoj bolnici možete pročitati OVDJE.

Barišić dodaje i kako je kapelica djeci i korisnicima Centra često bila mirno utočište u koju su rado dolazili. Iako su sada na drugoj lokaciji zbog potresa, nadaju se da će se što prije ova zgrada obnoviti te da će se u što skorijoj budućnosti vratiti u svoj prostor i služiti se s kapelicom i dalje.

Kapelica je u sastavu centra 30 godina služila kao utočište za naše učenike i korisnike te za praktični dio nastave i provođenje vjeronauka. Već je četiri godine praktički ne možemo koristiti jer je zgrada oštećena u potresu, no nastavu i sve ostalo što možemo provodimo u našem redovnom programu”, zaključuje ravnateljica Barišić i dodaje kako su vrlo sretni i veseli što imaju priliku proslaviti 30. obljetnicu.

Obilježavanje je završilo svetom misom u Župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca.

Objava Kapelica s poviješću iz 1896. godine: Prvo je bila dio goričke bolnice, a danas Centra za odgoj i obrazovanje pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.