Prijava

Vaša prijava

Još jedno proširenje deponija Mraclinska Dubrava, u tijeku je natječaj za izvođenje radova

[]

Objavljen je natječaj za II. fazu proširenja odlagališta otpada Mraclinska Dubrava. Fazom I. prošle se godine proširenjem postojećih kaseta 6-9 kapacitet povećao za 75 000 m3 (oko 50 000 tona miješanog komunalnog otpada). Novih zahvatom, povećanjem maksimalne visine odlaganja na kasetama 3-4, dobit će se još oko 50 000 m3.

Nominalna vrijednost tendera iznosi oko 453 tisuće eura. Idejno i izvedbeno rješenje izradila je tvrtka IPZ UNIPROJEKT TERRA d.o.o. iz Zagreba.

“Površina tijela postojećeg odlagališta predviđenog za nadvišenje se predviđa na površini cca 1,5 ha. Ova površina uz strmije pokose popunjenog tijela odlagališta (cca 1:2,5) omogućava visinu popunjenja odlagališta do cca 130,5 mnm, čime se nadvisuje visina odlagališta iz važeće građevinske dozvole (122,5 mnm) za 8 metara”, navodi se u dokumentaciji.

Za potrebe nadvišenja potrebno je ukloniti završni pokrovni sloj: plinske glave i plinovod, rekultivirajući sloj cca 1m, drenažni sloj za oborinske vode, betonitni tepih i plinodrenažni sloj te rubno postaviti gabionske zidove s donje i gornje strane odlagališta. Predviđeno rješenje ukida i servisnu cestu po tijelu odlagališta, pa je potrebno izgraditi novu po sjeverozapadnoj padini za pristup baklji i vozilima za istovar i ugradnju novog otpada.

>> Ivan Rak, direktor VG Čistoće: ‘Povećali smo kapacitete Mraclinske Dubrave, pribavljeni uređaji za sortirnicu, spreman projekt kompostane’

Još početkom ove godine pretpostavljalo se da će kapacitet dvaju proširenja dostajati za odlaganje do 2029. godine. Ipak, zbog stalnog povećanja broja korisnika i drugih razloga, kao što su značajno uvećane količine otpada s ilegalnih deponija, izgledno je da će kapaciteti velikogoričkog odlagališta otpada biti popunjeni znatno ranije, odnosno značajno ranije prije otvaranja zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom.

Izvor: EZO Mraclinska Dubrava, IPZ Uniproject Terra, 2022.

Objava Još jedno proširenje deponija Mraclinska Dubrava, u tijeku je natječaj za izvođenje radova pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.