Prijava

Vaša prijava

Održani tradicionalni Vojkovi dani u Donjoj Lomnici

[]

U Donjoj Lomnici se kroz vikend održala manifestacija “Vojkovi dani,” posvećena sjećanju na Vojka Miklaušića, uglednog čuvara i sakupljača turopoljske kulturne baštine. Organizator ove manifestacije, koja traje već 28 godina, je Kulturno umjetničko društvo “Nova Zora” iz Donje Lomnice koji je i ove godine pripremio tradicionalni program.

“Miklaušić, čija se 60. obljetnica smrti obilježava ove godine, ostavio je neizbrisiv trag u očuvanju običaja, pjesama i napjeva te cjelokupnog kulturnog naslijeđa Turopolja”, istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Vojkovi dani otvoreni su 25. listopada polaganjem vijenca na Miklaušićevom grobu u Velikoj Gorici, nakon čega je održana sveta misa u župnoj crkvi Sv. Tri kralja u Donjoj Lomnici. Središnji dio manifestacije odvijao se jučer, 26. listopada, u Društvenom domu Donje Lomnice, gdje su se okupili brojni posjetitelji i članovi kulturno-umjetničkih društava iz Turopolja i šire.

Uz domaćine iz KUD-a “Nova Zora,” na manifestaciji su nastupili i gosti: HSPD “Podgorac” iz Gračana, OSS Buševec, KUD “Čiče” iz Novog Čiča, i drugi. Raznolik program bio je ispunjen izvedbama pjesama, plesova i recitacija, evocirajući duh tradicije i čuvajući nasljeđe koje je Vojko Miklaušić nesebično prenosio.

Ovogodišnji Vojkovi dani, kao i svih prethodnih godina, podsjetili su na važnost očuvanja kulturnih korijena i vrijednosti.

Objava Održani tradicionalni Vojkovi dani u Donjoj Lomnici pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.