Prijava

Vaša prijava

FOTO VIJEST 14. Gastro Turopolja opravdao sva očekivanja


Nedjeljni turopoljski ručak vrhunac je 14. Gastro Turopolja koji je okupio brojne Velikogoričane i njihove goste. Protekli tjedan bio je izrazito kišan, pa je smirivanje vremena itekako pogodovalo završnici manifestacije.

– Ove godine je odaziv očekivano dobar, i kvalitetan. Došlo je jako puno ljudi, bez obzira što vrijeme ovih zadnjih dana nije bilo naklonjeno organizatorima. Nećkali smo se hoćemo li imati u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, ili ćemo možda odgoditi. Zahvaljujem se svima koji su bili u organizaciji i ipak odlučili da se napravi ovdje na otvorenom, na tradicionalnom prostoru gdje ćemo se i ubuduće susretati i druge manifestacije obilježavati. – rekao nam je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice

– Organizacija je kao i svake godine vrlo zahtijevna. Puno je to posla. Svake godine se događaju manji propusti, ali mislim da svake godine ide na bolje. Imamo se čime pohvaliti.- naglasio je dopredsjednik udruženja obrtnika i predsjednik Ceha ugostitelja velike Gorice Vladimir Birek.

-Ovo je prilika da se prezentiraju naši specijaliteti, naša vina, naše slastice i sve ono što naši sugrađani mogu ponuditi. – istaknuo je Krešimir Ačkar, Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i šport.

2.jpg

Središte grada bilo je poput velike blagavaonice, a na stolu su se našli pravi specijaliteti. Špikovana svinjetina u umaku, domaća gibanica, crni rižot, riblja pašteta, šaran na rašljama. Samo su neka od jela s bogatog jelovnika Nedjeljnog turopoljskog ručka za kojeg su kuhali i gosti iz Slovenije te s otoka Korčule i Lastova.

– Širimo ponudu Gastro Turopolja. Ove godine mislim da imamo najbolju, vrlo raznovrsnu ponudu i za svakoga će se naći ponešto. Izuzetno smo zadovoljni odazivom DVD-ova koji su nam velika tehnička podrška u suradnji sa Srednjom strukovnom školom. – istaknula je Milada Mesarić, direktorica TZ Velika Gorica

42.jpg

Čak 1200 porcija napravili su članovi udruženja obrtnika Korčula-Lastovo. U Veliku Goricu na Gastro Turopolja dolaze već 12 godina. – Danas sam kuhar, inače sam klesar. Svake godine smo tu. Kuhamo dalmatinski rižot. Unutra su dagnje, kozice, sipa i dalmatinski začini. – otkrio nam je Ante Dračevac.

Jolanda Lipanović s Lastova nije propustila doći ni ove godine na manifestaciju. Iako putovanje s otoka do Gorice traje cijeli dan, isplati se doći podružiti s ovdašnjim prijateljima te predstaviti novitete dalmatinske kuhinje. A jedan takav novitet, trenutno vrlo populara je motar.

– To je trava koja raste tik uz more, jedna od vrhunskih specijaliteta. Bere se u svibnju, blanšira i stavlja u ocat. Vrlo je kvalitetna i zdrava za organizam. – objasnila nam je Jolanda.

46.jpg

Svoj bistro iz Kurilovca svake godine na Gastru predstavlja Đurđica Jančić. – Pripremili smo turopoljsku pašticadu. To je svinjetina punjena lukom, špekom, u umaku od šljiva, špeka i domaće dunje. Za slasticu smo pripremili domaću gibanicu od rogača ili rožićka, gibanicu od maka, rafaelo kuglice i svadbene breskvice. – rekla nam je gospođa Jančić.

Na ovogodišnjem Gastru predstavilo se trinaest goričkih ugostitelja, a u spremanju turopoljske kotlovine natjecale su se 24 ekipe. Prvo je mjesto pripalo DVD-u Kobilić, drugo DVD-u Rakitovec i treće DVD-u Strmec Bukevski, dok su specijalne nagrade zaslužili Rotary i Družina z Brega Jajtine. Ondje su bili i predstavnici Zagrebačke županije.

27.jpg

– Jako je zgodno vidjeti puno ljudi, štandova. Uložen je veliki trud i to je na neki način čuvanje naše tradicije, onoga što je naše izvorno. – rekao nam je Dražen Bošnjaković, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije.

– Tradicionalna manifestacija Gastro Turopolja pokazuje naše običaje i tradiciju. Zagrebačka županija je gastronomska rizinica i ima puno ovakvih manifestacija koje Županija podržava.- istaknuo je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

34.jpg

Na 14. Gastru Turopolja bila su i djeca iz vrtića Ciciban koja su svoje stvaralaštvo pokazala u radionici Mali kuhar dok su u Malom poduzetniku sudjelovali polaznici Centra za odgoj i obrazovanje. Velikogoričani su mogli razgledati i izložbu jabuka i meda.

Kako je bilo na 14. Gastru Turopolja pogledajte u našoj galeriji fotografija.