Prijava

Vaša prijava

Prodajom mimoza obilježen dan borbe protiv raka vrata maternice


Jutros od 10 sati na velikogoričkoj tržnici prodaju se mimoze u humanitarne svrhe u sklopu nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice i Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

– Ovo je jedna u nizu humanitarnih akcija koje se simbolično održavaju jednom u godini. Simbolika je briga koju društvo i posebice žene trebaju raditi tokom cijele godine. Rak vrata maternice je bolest suvremene civilizacije, te je potrebno upozoravati i senzibilizirati javnost. Zahvaljujući partnerima, prodajom mimoze koje su ove godine došle iz Dubrovnika sakupljamo sredstva i ulažemo ih u tu borbu. – rekao je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

mimoze_trržnica_humanitarna-12

Humanitarnu akciju organiziraju Veleučilište Velika Gorica, Grad Velika Gorica, Hrvatska liga protiv raka, Županijska liga protiv raka, Udruga Zdravka i Poliklinika Zahi.

– Odaziv je ove godine jako velik bez obzira na temperature koje su u debelom minusu. Ovo je hvalevrijedna akcija koja se organizira u cijeloj Hrvatskoj. Veleučilište je uz Grad uvijek pokretač ovakvih aktivnosti. Ovo je već četvrta ovakva akcija. – dodala je Sanja Kalambura, profesorica sa Veleučilišta VG.

mimoze_trržnica_humanitarna-18

Kako saznajemo od profesorice Sanje Kalambure, posjećenost je svake godine sve veća. Ljudi su prepoznali važnost ovakvih akcija, te se sve više interesiraju o problematici i aktivnosti te sve više znaju o toj bolesti.

– Smatram da je dužnost i obaveza svih građana da pomognu koliko god možemo u humanitarnim akcijama. Ljudski je pomagati i odvojiti od svojih usta da se da onima koji imaju manje od nas. Srušeni su kriteriji morala, a društvo bez poštenja i morala nije dobro društvo. – kazao je Marko Krilić, prolaznik koji je podržao akciju.

mimoze_trržnica_humanitarna-7

Ova akcija održava se u cijeloj Hrvatskoj povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka grlića maternice. Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj od toga svake godine obolijeva više od 300 žena. Ovakva akcija jedan je od načina da se podigne svijest te ta brojka smanji.