Prijava

Vaša prijava

Četiri godine zatvora radi izazivanja prometne nesreće zbog koje mu je poginuo prijatelj


Martin Arbanas 9. studenog 2014. godine u maćehinom golfu bježao je makadamskim putem uz nasip od policije koja ga je pokušavala zaustaviti. S njim u autu bio je i Robert Pisačić. Kod lovačkog doma Srna kod Kušanca u smjeru Velike Gorice Martin je sletio s kolnika u kanal oborinskih voda Sava-Odra. On je zadobio lakše tjelesne ozljede, a njegov prijatelj Robert teške zbog kojih je završio u komi te je nakon 24 dana preminuo u bolnici na Rebru. Kako piše Hajdi Karakaš Jakubin na portalu jutarnji.hr, hladnog pogleda i bez trunke emocije Martin Arbanas (21) slušao je u sudnici velikogoričkog suda izricanje nepravomoćne presude prema kojoj je osuđen na četiri godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće iz nehaja u kojoj je poginuo Robert Pisačić (17).

Iako je obitelj Arbanas od tog kobnog dana 9. studenoga 2014. uvjeravala sve redom da je za upravljačem Golfa dvojke sjedio nesretni maloljetnik, s obzirom na to da su njegovo tijelo policajci zatekli na vozačevu sjedalu kad su stigli na mjesto nesreće, kombinirano medicinsko vještačenje ozljeda, ali i vještačenje Robertova mobitela s kojeg je Martin grozničavo s poprišta nesreće tog jutra uputio čak sedam poziva svojoj obitelji pokazali su upravo suprotno – Martin Arbanas je vozio, a Robert Pisačić je sjedio na suvozačevu mjestu. Sutkinja Kornelija Kallay-Blažeković kao olakotnu okolnost pri izricanju presude uzela je Arbanasovu mladost i raniju neosuđivanost, piše Karakaš Jakubin.

Okrivljeni Arbanas cijelo se vrijeme branio šutnjom, a jedino što je rekao u sudnici je: ‘Nisam kriv’. Četverogodišnja kazna na koju Arbanas ima pravo žalbe nije nikakva utjeha obitelji preminulog Roberta.

-Martinovo lice u sudnici je bilo betonski zid. Sutkinja je rekla da u svojoj karijeri još nije srela čovjeka koji pri ovakvom djelu nije pokazao grč mišića na licu, iskru u oku… I ne, nije mi ni sad lakše. Policija je aljkavo obavila posao. Policijsko izvješće mijenjalo se četiri puta u ovom slučaju koji je pun nelogičnosti. Policajci Golf nisu slikali u kanalu, nego tek kad su ga stavili na kran, i to s neoštećene strane. A nedugo potom Golf je uništen na deponiju CIOS-a pod izlikom da ne plaća ležarinu. Tri dana nakon prometne Arbanasi su nam vratili sinov novčanik u kojem su bile dvije kune i prometna dozvola Martinove maćehe! Zar je to normalno? Pet dana nakon prometne vratili su nam i Robertov mobitel s kojeg su izbrisali sve kontakte, ali vještačenje je pokazalo istinu. Danas su mi jasni ti potezi – kaže za Jutarnji list Emina Pisačić, majka stradalog Roberta. Više možete pročitati ovdje.


Autobusi sutra voze prema nedjeljnom rasporedu

Petaši i šestaši u Maloj sceni