Prijava

Vaša prijava

Čistom srijedom počela je Korizma, čega ćete se odreći?


Danas vjernici obilježavaju Čistu srijedu ili Pepelnicu, a time počinje razdoblje Korizme – četrdeset dana pokore i obraćenja. Četrdeset dana dijeli nas, ne računajući nedjelje, do najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa kojeg ove godine obilježavamo 16. travnja.

Čista srijeda zapovjedni je post i nemrs, a pije se samo voda. Post se odnosi na sve vjernike od 18 do 60 godine, a nemrs za starije od 14 godina. Osim posta vjernici korizmeno vrijeme započinju molitvom, pokorom, razmišljanjem te djelima ljubavi i milosrđa.

Na današnji dan svećenik posipa vjernike pepelom i izgovara riječi “Prah si, u prah ćeš se vratiti”. Pepeo je simbol pokore te poziv kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve. Podsjeća na Božju velikodušnost i milosrdnost.

Korizma traje do Velikog Četvrtka, a unutar korizme svaka od šest nedjelja ima svoje i ime. Prva korizmena nedjelja zove se Čista, druga Pačista, treća Bezimena, četvrta Sredoposna, peta Gluha (Glušna), a šesta je Nedjelja muke Gospodnje – Cvjetnica.

Običaj u Korizmi je nečega se odreći kako bi čiste duše dočekali Uskrs. Odricanje može biti duhovne naravi, a može biti i poroka – kave, cigareta, alkohola, slatkiša…