Prijava

Vaša prijava

FOTO Ovako izgleda unutrašnjost novog terminala Zračne luke Franjo Tuđman


Novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman svečano će biti otvoren u utorak, 21. ožujka dok će prvi zrakoplov s njega poletjeti za Dubrovnik točno tjedan dana kasnije u 5 sati i 50 minuta. Investicija novog terminala vrijedna je preko 300 milijuna eura, a prostire se na 65 tisuća kvadrata. Izgrađen je u rekordnom roku od svega tri godine.

Ono što Goričane najviše zanima je pristup novom terminalu Zračne luke. Iako će glavni ulaz biti onaj s istočne obilaznice, za lokalno stanovništvo ostat će otvoren i prilaz iz Ulice Rudolfa Fizira. – U fazi smo dogovora s Gradom Velikom Goricom. Želimo izbjeći da većinom promet dolazi uskom cestom s obzirom na to da će i naša oprema tranzitirati tom cestom i mi smo to htjeli svesti na najmanju razinu. Mi smo u dogovoru s Gradom napravili Protokol kojim ćemo definirati i tu mogućnost da lokalno stanovništvo koristi tu cestu za pristup. Ima više varijanti, mi smo se složili da nećemo staviti rampe i imat ćemo mogućnost kontrole, ako uočimo da je promet teško kontrolirati, onda pomoću nekih iskaznica. Tehnološki možemo to na dvadeset načina riješiti – ispričao je David Gabelica, član Uprave u MZLZ-u.
Aerodromski operativni centar je novitet u Hrvatskoj. Na jednom mjestu nalaze se koordinator za protupožarnu zaštitu, vatrodojavni sustav i sigurnost, koordinator za zaštitu, kontrolu pristupa i video nadzor, koordinator održavanja te koordinator za dodjelu i raspodjelu aerodromskih resursa. – Mi možemo reagirati praktički odmah. Smisao ovog operativnog centra i je u tome da sve te službe koje su ključne za funkcioniranje aerodroma su na jednom mjestu – objasnio je Dragutin Škrlec, koordinator aerodromske aktivnosti.
Očekuje se veliko povećanje broja putnika na novom terminalu zbog većeg broja letova i dolaska novih kompanija. To znači i zapošljavanje novih djelatnika kojih trenutno ima oko 700, a neki se već obučavaju. Najviše zaposlenika radi u zemaljskim uslugama – 413, a to su poslovi tehničke pripreme, prihvata i opreme zrakoplova, poslovi u sortirnici, u kargu, u putničkom servisu. – Mi pratimo naše potrebe, pratimo broj putnika i sukladno tome radimo na zapošljavanju novih ljudi. To je naš posao, a bazira se na planiranju i prognoziranju – Ivan Damjanović, direktor sektora Ljudskih potencijala u MZLZ-u.
Zračna luka Franjo Tuđman u 2016. godini zabilježila je porast putnika od 7 posto, točnije kroz nju je prošlo 2,8 milijuna putnika. – Imamo najavu dolaska novih prijevoznika – Monarch Airlines koji otvara dvije nove destinacije iz Zagreba, a polijetanja i slijetanja kreću 28. travnja na dvije nove rute – Manchester i Gatwick. Emirates od 1. lipnja uvodi svakodnevne letove Zagreb-Dubai. Croatia Airlines od svibnja otvara četiri nove rute iz Zagreba, za Stockholm, Helsinki, Oslo i Bukurešt – ispričala je Ivana Akmadžić, izvršna direktorica MZLZ zemaljske usluge.
Sva prtljaga putnika ide kroz uređaj za detekciju eksploziva. – Imaju kapacitet od 1800 komada prtljage na sat. Ukupan kapacitet sustava sortiranja prtljage je 1500 komada na sat. Samo za usporedbu s postojećim terminalom gdje je sortirnica imala površinu od 700 metara kvadratnih i danas sa sortirnicom koja je pet puta veća – ispričao je Franjo Mikulić, pomoćnik tehničkog direktora MZLZ.
Smanjeno je korištenje pokretnih stuba i autobusa čime je kvaliteta usluge poboljšana, a putnici će izbjeći izloženost lošim vremenskim uvjetima. – Prvi puta u Zagrebu naši putnici će imati priliku da od zrakoplova do zgrade terminala dođu korištenjem zračnih mostova koji su u potpunosti klimatizirani. Radi se o osam mostova od kojih će se dva koristiti za domaći promet, a ostalih šest za međunarodni – rekao je Franjo Mikulić.
Osim što je novi terminal mnogo sigurniji, moderniji i veći, u njemu se nalaze mjenjačnica, ekskluzivni restorani, Duty-free shop, ali i prvi Caffe Nero u Hrvatskoj. To je britanski kafić u kojoj možete popiti talijansku kavu, ali i hrvatsko pivo. – Ono na što će se Duty-free najviše organizirati je na hrvatske proizvođače i pogotovo gastronomiju tako da ćemo svaki tjedan, svaki dan nuditi kušanje hrvatskih specijaliteta. Imat ćemo i ponudu svih svjetskih brendova što se tiče kozmetike, mode i parfema – ispričala je Ana Penavić, voditeljica komercijalnih aktivnosti.
U prostorijama novog terminala u tijeku su posljednji radovi i pripreme za skorašnje otvorenje. Radnici prolaze zadnju obuku, a sva testiranja terminala pokazala su pozitivne rezultate.